Çevre araştırmaları ile tanıdığımız avukatlarımızdan Ozan Ayhan, bir Ereğli gerçeğini daha aydınlattı.
İbrahim Hakkı Konyalının Ereğli Tarihi adlı kitabından alıntı yaptığını açıklayan Ayhan, şu açıklamayı yaptı:
EREĞLİ'DE YAVUZ SULTAN SELİM'İN TOP CAMUSLARI
Yavuz Sultan Selim Mısır'ı aldığı zaman güney Mısır topraklarında fil gibi çok iri camuslar görmüştü. Bunlar daha çok Habeşistan sınırlarına yakın sulak ve otlak yerlerde bulunurdu. Bunların dişileri kırkar, ellişer okka süt verirdi.
Yavuz büyük (Darbzen) toplarını çektirmek için bunlardan faydalanmayı düşündü. Bunlardan erkek dişi birçok camusu Anadolu'ya getirdi. Bunları sulak yerleri çok, otlakları bol olan Ereğli'ye bıraktı ve şu emri verdi:
Bunlar mirî camuslardır. Kimse kullanmayacak, sağmayacak kesmeyecek ve öldürmeyecektir. Bunlar yalnız top çekecektir!..
Ereğli'de bu camuslar çoğaldı. Bunlar başıboş dağlarda ve yaylalarda otlarlardı. Savaş zamanında erkek camuslar kement ile yakalanır, arabalara koyularak hamlıkları giderilir, top çekmesi öğretilirdi.
Yavuz'un onyedi onsekiz tonluk toplarını bu camuslar çekerdi. Devlet altın çağından duraklama ve çökme çağına girdiği zaman bu iri camuslar ihmal edilmişti. Bunlar Ereğli dağlarında vahşileşmişti.
Evliya Çelebi, Seyahatname'sinde der ki: "Birgün kervanla Ereğli taraflarından geçiyorduk. Yavuz'un vahşileşmiş camuslarından birisi dağda bize hücum etti. Hepimiz üstüne ok yağdırdık. Sırtı oklardan kirpi dikenlerine dönmüştü; buna rağmen hala bize hücum ediyordu."
(Alıntıdır:İbrahim Hakkı Konyalı/Ereğli Tarihi)
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.