Kültür nedir? Toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerleri yaratmada sonraki nesillere iletmede kullanılan insanın doğal ve toplumsal çevresine egemenliğinin ölçüsünü gösteren araçların bütünüdür
Kültür merkezi nedir? Bireyler arasında sosyal ve kültürel iletişim ve etkileşim ortamlarının kurulması ile ulusal kültürün yaşatılması temel amaçlarına dönük olmak üzere; asli unsur olarak güzel sanatlar, sinema, geleneksel ve çağdaş el sanatları gibi her türlü kültürel ve sanatsal faaliyetlerden en az birkaçının üretildiği, sergilendiği, bunların eğitim, öğretim ve bilimsel çalışmalarının yapıldığı bölümler ile sağlık, spor, eğitim ve alışveriş gibi gereksinimlerin karşılandığı birimlerin de bulunduğu yapılar kültür merkezi olarak tanımlanıyor.
Gelişmiş bir ülke olmanın temeli kültür birikiminden geçer. Dünyaya bir bakın, geri kalmış ya da üçüncü dünya ülkesi olarak görülen ülkelerde kültür birikimi yoktur. Kalkınmanın eğitimden, bilim ve kültür birikiminden geçeceğini hâlâ göremeyecek kadar karanlığın içinde kalmışlardır. Modern dünyanın bir parçası olarak yaşamak var iken, sanatı ucube olarak gören bir zihniyetin temsilcileri üçüncü dünya ülkesi olarak yaşamaya devam edeceklerdir.
Ereğli’ye Kültür Merkezini kazandıran Belediye Başkanı Ahmet Özdoğan Bey’e bu hizmetinden dolayı teşekkür ediyoruz. Ereğli de daha önce müzik, tiyatro, siyasi çalışmalar, konferans ve sergiler düğün salonlarında yapılmaya çalışılıyordu. Bu gösteriler büyük bir şehir olduğunu iddia eden Ereğli’ye yakışmıyordu. Bugüne kadar gerçekten büyük gösterilere, oyunlara, müzik dinletilerine olanak sağlamıştır. Gelen sanatçılarında beğenisini kazanmıştır.
Kültür Merkezleri, kültürel hizmetlerin verildiği yerlerdir. Burada ticari bir kazanç gözetilmez. Özellikle okullar yılsonu etkinliklerini sergilemek amacıyla gösterilerini kültür merkezinde yapıyorlardı. Bundan sonra yapmak zorlaşacak. Neden derseniz?
Ereğli belediyesinin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gönderdiği yazıda “Belediyemize ait olan Kültür Merkezi Konferans Salonunda yapılması düşünülen program ve etkinlikler için Belediyemiz Meclis Kararına istinaden Resmi Kurumlardan 500 TL kullanım ücreti ve provalarda ücrete tabi olup %50 oranında tahsil edilmesi uygun görüldüğünden ilgili okullara duyurulması hususunu;
Rica ederim.” Zühal Savaş Belediye Başkan Yardımcısı imzalı 02.05.2014 tarihli yazıyla ile bildirmiş bulunuyor.
Ereğli Belediyesi içme suyundan aylık 1,5 milyon lira gelir elde ediyordu. Yeni büyük şehir yasasıyla bu para şimdi Koskinin oldu. Bunu Ereğli Belediyesinin büyük kaybı olarak görüyorum.
Bundan sonra ekonomik durumu olmayan okullar gösterileri okulların bir köşesinde yapmak zorunda kalacaklardır. Kültür hizmeti olarak yapılan bu faaliyetlerin paralı hâle gelmesinin yanlış olduğunu belirteyim. Okullar bu paraları çocuklardan toplamaya çalışacaktır. Bu ne kadar doğrudur? Belediyenin kültür hizmeti vermesinden gelir beklemesi çok yanlıştır.
Yapılan bu yanlıştan umarım en kısa sürede dönerler ve sadece okullar değil diğer sanatsal etkinliklerde burada sergilenmeye devam eder.
Fatih SAN
CHP Ereğli İlçe Başkanı