​UĞUR İBRAHİM ALTAY: ÇATALHÖYÜKÜ MARKA YAPACAĞIZ

Başkan Altay: “Çatalhöyük Dünyada Önemli Bir Marka Olacak


​UĞUR İBRAHİM ALTAY: ÇATALHÖYÜKÜ MARKA YAPACAĞIZ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Çatalhöyükün sadece Türkiyenin değil, dünyanın önemli markalarından birisi olması için çalıştıklarını belirten Başkan Altay, Türkiyeye örnek bir karşılama merkezinin inşaatında bulunuyoruz. Burada yaklaşık 28 bin metrekarelik bir kamulaştırma gerçekleştirildi. 4 bin metrekare kapalı alana sahip ve kamu eliyle yapılan Türkiyedeki en büyük ahşap binayı Konyamıza kazandırıyoruz. Çatalhöyükle ilgili temel bilgiler alabileceğiniz, geçici sergilerle Çatalhöyük ve haricinde Türkiyenin ve Konyanın turizm potansiyeliyle ilgili programlar yapabileceğimiz bir sergi alanı yapıyoruz. dedi. Başkan Altay, İnşallah hep birlikte Konyayı sadece Türkiyenin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapmak istiyoruz. Bunu başarabileceğimize inanıyorum. diye konuştu.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesinin şehre kazandıracağı Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Basın mensuplarıyla inşaatı devam Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezinde incelemelerde bulunan Başkan Altay, Çatalhöyükün binlerce yıllık geçmişe dayanan tarihiyle ilgili bilgi verdi.

ÇATALHÖYÜK, TURİSTLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Konyanın son dönemde yapılan çalışmalarla bir turizm şehri olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Başkan Altay, Konya bir payitaht şehir. Son 3-4 yıldır Konyanın başkent oluşu etkinliklerini kutluyoruz. Yine Hz. Mevlananın Konyaya gelişini, doğumunu ve Şeb-i Arus etkinliklerini dünya çapında kutlamak için de çalışmalar yürütüyoruz. Konyaya gelen birçok insan Hz. Mevlanayı ziyarete geliyor ama bir grup turist için Çatalhöyük çok önemli bir merkez. Özellikle arkeolojik kazılarla ilgili dünyada bir turizm potansiyeli var. Çatalhöyükün de bu manada sadece Türkiyenin değil, dünyanın önemli markalarından birisi olması için çaba sarf ediyoruz. diye konuştu.

TEMEL HEDEF ÇATALHÖYÜK İLE YARIŞMAYAN BİR BİNA YAPMAK

Çatalhöyükte ziyaretçilerin hem bilgilendirileceği hem de karşılanacağı bir alan olmadığı için bir karşılama merkezi yapmak adına yola çıktıklarını kaydeden Başkan Altay şöyle devam etti: Burada yaklaşık 28 bin metrekarelik bir kamulaştırma gerçekleştirildi. Yerin tespiti, projenin bu noktaya gelmesi için arkasında çok büyük bir emek var. Bugün gelinen noktada artık Türkiyeye örnek bir karşılama merkezinin inşaatını basın mensuplarımıza gösterebilir hale getirdik. Burası 4 bin metrekare kapalı alana sahip ve kamu eliyle yapılan Türkiyedeki en büyük ahşap binada bulunuyoruz. Buradaki imalatın tamamı ahşap. Aslında temel hedef Çatalhöyük ile yarışmayan bir bina yapmak. Kendi içinde niteliği olan ama Çatalhöyük kendi başına bir şehir. Onun için çevreye duyarlı, doğal malzemelerle bir bina yapmak için yola çıktık. Buranın temel amacı gelenlere Çatalhöyük ile ilgili temel bilgiler vermek. Aslında bir sergileme merkezi olarak inşaata başlamıştık ama geçtiğimiz haftalarda bakanlıkla yaptığımız toplantıda bir miktar da orijinal eserin bulunmasıyla ilgili süreç başlamış oldu. Dolayısıyla bir müze sergi alanı gibi bir konsepte doğru ilerliyoruz. Burada Çatalhöyükle ilgili temel bilgiler alabileceğiniz, geçici sergilerle Çatalhöyük ve haricinde Türkiyenin ve Konyanın turizm potansiyeliyle ilgili programlar yapabileceğimiz bir sergi alanı yapıyoruz. Gelen misafirlerimize Konyanın misafirperverliğine yakışır bir kafeterya ve diğer ihtiyaçların giderilebileceği bir alan; ayrıca 24 metre yüksekliğindeki ahşap kulesiyle de kuleye çıktığınızda Çatalhöyükün tepelerini görebileceğiniz hem de Konyanın o eşsiz coğrafyasını temaşa edebileceğiniz bir alan oluşturuyoruz. Ayrıca bu kuleyle ilgili temel hedeflerimizden birisi de insanların Çatalhöyükü niye tercih ettiklerinin de ziyaretçiler tarafından anlaşılması. İnşallah gelecek turizm sezonuna yetiştirmek için bir çaba içindeyiz.

TEMEL AMACIMIZ KONYANIN TURİZMDEN ALDIĞI PAYI ARTIRMAK

Çatalhöyük bölgesinde balon uçuşuyla ilgili de bir deneme yaptıklarını aktaran Başkan Altay, Şu anda tam istediğimiz verime ulaşmasa da en azından buradaki süreci takip etmek adına sabahleyin belli saatlerde balonla ilgili de bir çalışma yürütülüyor. Gelen ziyaretçilerimize başka bir deneyim yaşatmak adına bu çalışmayı da yürütüyoruz. Temel amacımız Konyanın turizmden aldığı payı ve Konyadaki gelir seviyesini artırmak. Çünkü turizm önemli ekonomik bir döngü oluşturuyor. Bu sadece restoranlar, turizm işletmeleri için değil, şehrin tamamı için bir ekosistem oluşturuyor. İşte İslami Dayanışma Oyunlarında gördünüz şehirdeki hareketliliği. Yaz sezonuyla birlikte Hz. Mevlana türbesini ziyaret eden çok sayıda insanın şehrimize oluşturduğu bir katkı var ve Konyaya gelenlerin burasıyla ilgili algınlarının ne kadar yükseldiğine de şahitlik ediyoruz. Aslında Konya turizmden aldığı payla birlikte bu manada marka değeri açısından da çok ciddi bir farkındalık oluşturuyor. Çünkü Konya, Türkiyenin en planlı, en temiz, en sakin, en huzurlu Büyükşehri. Bu manada gelen ziyaretçilerimiz Konyanın temizliğine, Konyanın düzenine, Konyanın intizamına, Konyanın turizm potansiyeline aslında tabir-i caizse aşık olarak ayrılıyor ve hepsi birer turizm elçisine dönüşüyor. Bunun da Konyanın marka değeri açısından da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Onun için buraya ne kadar çok insan getirebilirsek Konyamız için o kadar faydalı olur. Çatalhöyük de bu manada önemli merkezlerimizden birisi olacağına inanıyorum. ifadelerini kullandı.

KONYAYI SADECE TÜRKİYENİN DEĞİL, DÜNYANIN EN GÜZEL ŞEHİRLERİNDEN BİRİSİ YAPMAK İSTİYORUZ

Hep birlikte Konyayı sadece Türkiyenin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapmak istediklerini kaydeden Başkan Altay, Bunu başarabileceğimize de inanıyorum. Konya olarak çok iyi bir ivme yakaladık. Bugün Çatalhöyükteyiz ama özellikle merkezde de önemli çalışmalarımız var. Alt yapıyı tamamladığımızda Konya, gelen ziyaretçiler için sadece bir günlük ziyaret alanı değil, birkaç gün kalınabilecek bir destinasyona dönüşecek. Konyayı sadece merkezden ibaret düşünmemek lazım. Konyanın birçok değeri var. Derebucakta yeni çalışmalar yapıyoruz. Beyşehir İçeri Şehirde önemli bir çalışma yapıyoruz. Akşehir, Ereğli, Halkapınar, Karapınar Meke Gölü ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Yani hedefimiz Konyada turizm potansiyeli olan her bölgeyi tekrar açığa çıkarmak, tekrar turizmin merkezi haline getirmek. Bunun için gece gündüz demeden gayret ediyoruz. dedi.

Başkan Altay, Çatalhöyükteki çalışmada MEVKA desteği aldıklarını da hatırlatarak verdikleri destekten dolayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varanka teşekkür etti.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ BURADA TARİH YAZIYOR

Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Büyükşehir Belediye Başkanımız burada bir tarih yazıyor. Neyin tarihini yazıyor? Kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan değerlerin topluma sunulmasıyla ilgili bir tarih yazıyor. Bu bina hakikaten sadece bir bina değil; tasarımıyla, sanatsal değeriyle ve içeriğiyle Çatalhöyükün çok ihtiyacı olan, çok büyük bir boşluğu dolduracak ve aynı zamanda bir müze fonksiyonunu da yerine getirmiş olacak. Ben gerek bu hizmetten dolayı, gerek ilçemize sağladığı alt yapı yatırımlarından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. açıklamasını yaptı.

KONYAMIZ ÇATALHÖYÜKLE BİRLİKTE DÜNYA MARKASI OLACAK

Çatalhöyük Kazı Başkanı Ali Umut Türkcan ise, Burada dünyanın ilk kent denemesi söz konusu. Payitaht şehir olan Konyada uzun bir sürecin olduğunu göz ardı etmememiz lazım. Bu da bize neyi gösteriyor? Anadolunun belleği aslında bir anlamda ağırlıklı olarak Konyada yatıyor. Burası çok önemli bir kültürel havza ve Çatalhöyük de bunun en önemli parçası. Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Burada çok büyük bir hikaye var. Dünyaya bunun doğru ifade edilmesi çok önemli. Ziyaretçi merkezimiz çok başarılı olacak bir proje. Konyamız Çatalhöyükle birlikte dünya markası olacaktır. diye konuştu.