Konya, Türkiye illeri cami varlığı bakımından iller sıralamasında 2. sırada yer alıyor. Birinci sırada ise İstanbul var.Güncel verilere göre şehirdeki cami sayısı 3 bin 245. 2022 yılında ise Konya'da 7 cami daha yapımı tamamlanarak, Müslümanların hizmetine girdi
Geçmişten bu yana İslamın gözbebeği konumunda olan, büyük alimlere ve evliyalara, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Konya'da, cami sayısı da her geçen yıl artıyor. İstanbul'dan sonra Türkiye'de en fazla camiye sahip olan il ise Konya oluyor. Kapu Cami, Sultan Selim Cami, Alaaddin Cami, Aziziye, İplikçi, Beyşehir Eşrefolu Cami, Akşehir Ulu Cami ve daha birçok tarihi camiye ev sahipliği yapan Konya'ya yeni camiler de kazandırılıyor. Son 1 yıl içinde Konya'da 7 cami tamamlanarak, Müslümanların ibadetine açıldı.
CAMİ SAYISI HER GEÇEN YIL ARTTI
2016 yılında Konya'da 3 bin 134 cami bulunuyordu. 2017 yılında Konya'da cami sayısı 3 bin 161 oldu. 2018 yılında şehirdeki cami sayısı 3 bin 183'e yükseldi. 2019 ve 2020 yıllarında da Konya'daki cami sayısı düzenli olarak arttı. 2021 yılında Konya'da cami sayısı 3 bin 238, 2022 yılında 3 bin 245 oldu.
GENELLİKLE HAYIRSEVERLERİN DESTEKLERİYLE YAPILIYOR
Konya'daki camilerin büyük bir kısmı hayırseverlerin destekleriyle yapılıyor. Başlanılan, yarım kalan camiler de vatandaşların ve yine hayırseverlerin destekleriyle yükseldi. 31 ilçesi bulunan Konya'da çok farklı tarz ve özelliklerde camiler inşa edildi, edilmeye devam ediliyor.
HER CAMİNİN FARKLI BİR ÖZELLİĞİ VAR
Tarihi mescit ve camiler, ibadetin yanı sıra, Konya'ya gelen yerli ve yabancı turistlerin de dikkatini çekiyor. Her bir caminin de farklı özellikleri bulunuyor. Konya'nın bu camileri, yazılara da konu oluyor. Pencereleri kapılarından büyük olan Aziziye, depremde yıkıldıktan sonra tekrar inşa edilen İstanbul Fatih Camii'nin eski halinin tek örneği olan Selimiye, avlusunda Selçuklu sultanlarını ağırlayan Alaaddin Camii ve mescidin bitişiğinde kedisiyle birlikte sandukası bulunan Pisili Sultan'ın tekkesi gibi birçok tarihi cami, ilginç özellikler taşıyor.