-EĞİTİM ÇINARI ÖĞRETMENİN AZMİ, MEZUN OLDUĞU KÖY ENSTİTÜLERİNİ DE KURTARDI
-HALEN 78 YAŞINDA OLAN, EMEKLİLİĞİNDEN SONRA BAŞLADIĞI GAZETECİLİĞİ
VE ÇEŞİTLİ SOSYAL FAALİYETLERİNİ BÜYÜK BİR AZİMLE SÜRDÜREN HASAN CAN:
''1990 YILINDA İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜ VE ÇEVRESİNİN SİT ALANI İLAN
EDİLMESİ İÇİN YAPTIĞIM BAŞVURU ÜZERİNE BAKANLIK, TÜRKİYE'DEKİ
21 KÖY ENSTİTÜSÜNÜ SİT ALANI İLAN ETTİ''
''BÖLGE HALKINA YARARLI OLACAK BİR ÇOK HİZMET ÜRETMEDİĞİM GÜN
RAHATSIZ OLURUM''
''İDEALİMDEN HİÇ TAVİZ VERMİYORUM. YAPTIĞIM BU TÜRLÜ TOPLUMSAL İÇERİKLİ HİZMET VE UĞRAŞILARIMI İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜNDEN ALDIĞIM EĞİTİME BORÇLUYUM
- İvriz Köy Enstitüsü Mezunu olan emekli öğretmen 85 yaşındaki Hasan Can, emekliliğinden sonra başladığı gazeteciliği ve çeşitli sosyal faaliyetlerini halen büyük bir azimle sürdürüyor.
Edinilen bilgilere göre, Konya'nın Ereğli ilçesinde halen günlük gazete çıkaran ve matba işleten, eğitim, sağlık, çevre konularında çok sayıda sosyal yardım derneğinde aktif görev alan Hasan Can, ilkokulu Karaman'ın bir köyünde yokluklar içinde bitirdikten İvriz Köy Enstitüsünü kazandı.
1949 yılında köy enstitüsünde eğitime başlayan Can, burada okurken Köy Enstitüleri'nin kapatılıp köy okullarına dönüştürüldükten sonra 1957 yılında bu okuldan mezun oldu.
''İvriz Köy Enstitüsü'nden aldığım eğitimin benliğimde oluşturduğu duygu ve düşüncelerle çevre halkına yararlı olabilmek için çalışıyorum'' diyen Can, şunları kaydetti:
''Çevremde oluşan her türlü olumsuzluklara açık tepkiler gösteriyorum. Çevre halkının sorunlarını paylaşmaktan da zevk duyardım ve halen de duyuyorum. Büyük veya küçük az veya çok çevre halkına yararlı olacak bir çok hizmet üretmediğim gün rahatsız olurum. Emekli olduktan sonra Türk Kadınlar Birliği Ereğli Şubesi yöneticileriyle birlikte 'Eğitim Kervanı' aldı bir grup kurarak, uzak dağ köylerine sağlık hizmeti götürdük. Ereğli'de ilk Atatürk Ormanı benim girişimlerimle kuruldu. Türkiye de ilk defa 'Şehitler Ormanı Kurma ve Koruma Derneğini' ben kurdum. 45 dekar araziyi çam, sedir, ardıç, meşe gibi ağaçlarla donattık. Ormanın orta kısmında 300 adet ceviz ağacı var. Şehitlerin çocukları yüksek tahsil yaparlarsa, bu cevizlerin ürününden yararlanacaklar.''
İlçeye kuracağımız 6. hatıra ormanı da Atatürk'ün anısına kurmaya hazırlandıklarını ifade eden Can, ''Yaptıklarımın içinde belki de en önemlisi, genç Cumhuriyetimizin en büyük kazanımlarından biri olan, benim gibi ülkeye hizmet etmek için var güçleriyle çabalayan öğretmenleri ve sonraki kuşakların yetişmesine vesile olan tarihi Köy Enstitüsü binaları için yaptığım katıdır'' dedi.
1990 yılında, bölgenin SİT alanı haline getirilerek İvriz Köy Enstitüsü kalıntılarının korunması için Kültür Bakanlığına yazı yazdığını anlatan Can, şöyle devam etti:
''Beni şahsen tanıyan ve sosyal konulardaki duyarlılığımı bilen dönemin Kültür Bakanlığı Müsteşar Vekili Abdullah Dörtlemez, bu talebimden etkilenip, Türkiye'de benzer durumda bulunan 21 tane Köy Enstitüsü'nün bulundukları yerlerin sit alanı ilan edilmesi için, Konya ile birlikte toplam 21 il Valisine genelge gönderdi. Böylece, ülkedeki tüm köy enstitüsü kalıntıları SİT alanı olarak korumaya alındı.''
Can, Ereğli'de yaptığı çevre incelemeleri sırasında bulduğu arkeolojik eserleri Ereğli Müzesine teslim ettiğini, yine bir çevre incelemesi sırasında Ereğli'ye 25 kilometre uzaklıktaki, 7. ve 8. yüzyıla ait yer altı şehirleri bulduğunu, bu yer altı şehrinde bilim adamlarınca çalışmaların sürdürdüğünü vurguladı.
Ereğli'de çevresindeki yanlış olaylara tepki gösterdiği için, bazı kişilerin şimşeklerini üzerime çektiğini belirten Can, ''Ancak, idealimden hiç taviz vermiyorum. Yaptığım bu türlü toplumsal içerikli hizmet ve uğraşılarımı İvriz Köy Enstitüsünden aldığım eğitime borçluyum'' diye konuştu.
Eğitimcinin Mücadelesi