Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni rahmetli babamız Hasan Canın nostaljik bir yazısı, Ereğli Güneş Gazetemiz arşivinde gözüme takıldı. Ereğlide Mücadeleci olarak bilinen Hasan Can, yine bir mücadele sonucu, Ereğli Adliyesi civarındaki Ayvatlar okulunun tarihine ışık tutacak bir yazı kaleme almış.
Siz sevgili okuyucularımızla paylaşmak istedim...
Ereğli Güneş Gazetemizin Arşivinden
Yıllar önce yalnız Ereğli'de değil de geniş bir çevrede el attığım dalı eğen, tuttuğunu koparan başarılı bir gazeteci olarak bilinirdim. Halk tabiri ile başı ağrıyan, dişi ağrıyan gazeteme gelirdi.
Hemen hergün Hürriyet gibi Tercüman gibi, Günaydın gibi gazetelerde yazılarım çıkardı.
Bir gün merhum Mahmut Aksoy isimli bir kişi gazeteme gelerek Ereğli'nin Konya çıkışına Cahı mahallesine okul yaptırmak için dernek kurduğunu söyledi. Çalışmalarını da görmemi talep etti.
Gördüğüm manzara beni çok duygulandırdı. Kırsal yöre insanından oluşan mahalle halkı, bir fikir çatısı altında birleşmişler, büyük fedakarlıklar yapıp okulun projesini hazırlatıp temelini kazmışlar. Su basmanına kadar yetecek kadar da taş toplamışlar.
Fotoğrafta görüldüğü gibi mahallenin hanımları ellerinde kirmanla çorap örüp, kazak örüp satacaklarını, bu parayla da okullarını kendilerinin yapacaklarını söylüyorlardı. Milli Eğitim Müdürlüğünün kapılarının yüzlerine kapalı olduğunu, hiç bir dileklerinin dinlenmediğini iddia ediyorlardı.
İlce milli eğitim müdürlüğüne gittim. Kendilerine böyle bir müracaatın gelip gelmediğini sorduğumda programlarında Ayvatlar okulu gibi bir okulun bulunmadığını, Yunus Emre mahallesine bir Yunus Emre ilkokulu yapılması için valiliğe müracaat ettiklerini söylemelerinden sonra olayın içine siyasi kişilerin girdiğini anladım.
Ereğli Zabıta komiseri Azmi İnce'nin yönlendirmesi ile dernek başkanı merhum Mahmut Aksoy, belediye başkanı yardımcısı Mustafa Denizoğlu ile 4-5 kişi Konya'ya gittik. İnşiat işlerinden sorumlu milli eğitim müdür yardımcısı Ali Hekimoğlu'na vardık. Hekimoğlu'nun davranışları olumsuzdu ve bize arkasını dönerek konuşuyordu.
Yanımdakileri alıp 2.katta bulunan sayın vali merhum Kemal Katıtaş'a vardık. Diğer fotoğraflarla birlikte bu fotoğrafı da masasına koyarak konuyu özetledim. Çok değerli vali merhum Kemal Katıtaş: Bu fotoğrafları gazeteye göndermek için çektiğiniz belli. Ama gerek yok dedikten sonra Ali Hekimoğlu'na telefonla: Ali beni iyi dinle. Yanımda Hasan Can var. Bilirsin ki Hasan Can bir kere gelir, başka gelmez. Sana gönderiyorum. Hemen gerekeni yap bana da bilgi ver. dedi. Teşekkür edip biz tekrar 1.kata Ali Hekimoğlu'na gittiğimizde bu defa Hekimoğlu bizi kapıda karşılayıp çok nazik davrandı. Ayvatlar okulunu hemen şimdi programa alacağını, şimdilik de on bin TL. göndereceğini söylerken kendisine teşekkür ettik ve olayın takibinde olacağımızı belirttik. Yunus Emre Okulundan önce Ayvatlar okulunun yapılmasını talep ettik.
Ereğli'ye döndükten ve 1988 ylında okul yapıldıktan sonra merhum dernek başkanı Mahmut Aksoy, okula adımı vermek istediklerini İsrarla söylenip durdu. Ben kesinlikle kabul etmiyeceğimi söyledim.
Kırsal yöre halkından oluşan o mahallenin okula kavuşmasından mutluluk duydum. Bu türlü hizmetlerimi de Köy Enstitülerini kapatanların çocuklarına ithaf etmeyi kendime görev edindim...
Hasan CAN