Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından üretime kazandırılan Saraçoğlu Mahallesindeki 14 milyon metrekarelik Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Kampüsünde susuz tarım modeliyle ekilen buğdayın hasadı yapıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 14 milyon metrekarelik alanda yürüttüğümüz proje dahilinde 6 milyon metrekarelik kısımda ekimini yaptığımız yerli sertifikalı ‘Bayraktar çeşidi buğdayın hasadını yaptık. Bu alanda iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak susuz tarım modeliyle yapılan üretimler AR-GE yönüyle önem arz ediyor dedi. Başkan Altay, hasat edilen buğdayı Büyükşehir bünyesindeki Fenni Fırında ekmek üretiminde kullanmayı planladıklarını söyledi.
Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi tarafından üretime kazandırılan 14 milyon metrekarelik Saraçoğlu Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Kampüsünde buğday hasadı yapıldı.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, tarımın başkenti Konyada bir yandan kırsal bölgelerde alternatif ürün ekimini teşvik ederken bir yandan da atıl arazileri üretime kazandırarak tarımsal kalkınmayı desteklediklerini söyledi.
YERLİ VE SERTİFİKALI TOHUM KULLANIMINI TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ
Bu anlamda Karatay Belediyesi ile birlikte Saraçoğlu Tarımsal Üretim ve Ar-Ge Kampüsünde tarım alanında önemli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Altay, 14 milyon metrekarelik arazide yürüttükleri projenin özellikle son yıllarda yaşanan küresel iklim değişikliğine bağlı yağış düzensizliği ve kuraklık nedeniyle Konya için büyük önem taşıdığını söyledi. Arazinin bu yıl 10 milyon metrekarelik kısmında tarımsal üretim gerçekleştirdiklerini, kalan kısmı önümüzdeki yıl için hazırladıklarını kaydeden Başkan Altay, şöyle devam etti: Proje dahilinde 6 milyon metrekarelik kısımda ekimini yaptığımız yerli sertifikalı ‘Bayraktar çeşidi buğdayın hasadını yaptık. Bu ekilen alanın büyük bölümünü susuz tarım modeliyle gerçekleştirdik. Hasat edilen buğdayı belediyemiz bünyesindeki Fenni Fırında ekmek üretiminde değerlendirmeyi planlıyoruz. Ayrıca bölgede yapılan buğday hasadıyla, yerli ve sertifikalı tohum kullanımını da teşvik etmeyi amaçlıyoruz.
SUSUZ TARIM MODELİYLE YAPILAN ÜRETİM ÖNEM ARZ EDİYOR
14 milyon metrekarelik arazi içinde, ürün çeşitliliğinin ve toprak verimliliğinin artırılması ile kuru tarıma uygunluğu sebebiyle 1 milyon 700 bin metrekarelik alanda da sertifikalı nohut ekimi yapıldığını vurgulayan Başkan Altay, Özel sektör ile yapılan iş birliği neticesinde 2 milyon 150 bin metrekare alanda sertifikalı tohumluk buğday üretimi gerçekleştiriyoruz. Ayrıca 350 bin metrekare alanda bitkisel üretimi geliştirmek ve desteklemek amacıyla kadın kooperatifiyle iş birliği yapıyoruz. Bu alanda iklim değişikliği ve kuraklığa bağlı olarak susuz tarım modeliyle yapılan üretimler AR-GE yönüyle önem arz ediyor. Örnek iş birliğinden dolayı Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılcaya teşekkür ediyorum diye konuştu.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE ÖRNEK BİR TARIM PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da Türkiyenin tahıl ambarı Konyada, Büyükşehir Belediyesi ile birlikte örnek bir tarım projesini hayata geçirdiklerini vurgulayarak, Amacımız ülke tarımının gelişmesine katkı sağlamak. Ben desteklerinden dolayı Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum açıklamasında bulundu.