Türk müziğinin oluşumu ve gelişiminde sayılı merkezler arasında yer alan Konyada, Türk müziği alanında eğitim-öğretim hizmetlerinin niteliğini artırmak ve alanda donanımlı sanatkârlar yetiştirmek amacıyla, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında Güzel Sanatlar Türk Müziği Ortaokulu ve Güzel Sanatlar Türk Müziği Lisesi açılması hususunda İş Birliği Protokolü imzalandı.
İmza törenine, Konya Valisi İbrahim Akın, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gönül, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ve ilgililer katıldı.
Güzel Sanatlar Türk Müziği Ortaokulu ve Lisesi İş Birliği Protokolünün amacı Nedir?
Protokol kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde açılacak Güzel Sanatlar Türk Müziği Ortaokulu ve Güzel Sanatlar Türk Müziği Lisesine, NEÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarının sağlayacağı katkılarla; Türk müziğine özgü eğitim-öğretim programlarının, müfredatlarının, kaynaklarının geliştirilmesi, öğrenci ve öğretmenlerin sanat-icra duyarlılık ve yeterliliklerinin güçlendirilmesi akademik başarının ufuklarının ortaokul düzeyinden başlayarak pekiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Necmettin Erbakan Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile açılacak olan, ülkemizin millî ve manevi değerleri temelinde oluşarak gelişen mûsikîmizin sanat unsurları ile eğitim-öğretimin tezyin edilmesi ve pekiştirilmesi amacına matuf Güzel Sanatlar Türk Müziği Ortaokulu ve Güzel Sanatlar Türk Müziği Lisesi program ve süreçleri doğrultusunda öğrenciler, ortaokul ve lise eğitimleri ile elde edecekleri 8 yıllık güçlenmiş donanımları ve kazandıkları aşamalar ile Türk müziği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitim süreçlerine de erişebilme imkânlarına sahip olacaklar
Türk müziği alanında akademik seviyenin yükseltilmesi ile ülkemizin ihtiyaçları, hedefleri ve geleceği için nitelikli ve donanımlı sanatkârlar ve sanatçı akademisyenler yetiştirilmesi amacı doğrultusunda yurdumuzun Türk müziği alanında ihtiyaç duyduğu insani değerlere vakıf, ecdadından miras milli ve manevi değerlerine sahip çıkan, sanat algısı, sanat ahlâkı ve icrâ becerileri yüksek nitelikli sanatçı, akademisyen, öğretmen insan kaynağının artırılmasında büyük katkı sağlanmış olacaktır.
Protokol Konyada, Güzel Sanatlar Türk Müziği Ortaokulu ve Güzel Sanatlar Türk Müziği Lisesinin açılması ve 2025-2026 eğitim-öğretim yılında faaliyete girmesi için Bakanlığa müracaatta bulunulması sürecinde büyük önem arz etmektedir.