​TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR


​TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Gazetemize ziyarete bulunan Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Veysel Gönülal ve PM Üyesi Bülent Ecevit Tatlıdil, hükümetin şeker sektörüyle ve şeker fabrikalarıyla ilgili politikalarını eleştirdi. 14 şeker fabrikasının özelleştirileceğinin Resmi Gazetede ilan edildiğini söyleyen Gönülal, Her fabrika bir kaledir, kalelerimizi yıktırmayacağız dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Merkez Üyesi Bülent Ecevit Talıdil ise, karara tepki göstererek, Ereğli Şeker Fabrikasının satılmayacağının garantisi var mı? diye sordu.

Ecevit, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞye (Türkşeker) bağlı 14 fabrikanın satışı için ihalenin başladığı Resmi Gazetede ilan edildi. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum , Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgattaki fabrikaların özelleştirileceği belirtildi. Ereğlinin satılmayacağının garantisi var mı? Sektörde şu anda 30 bin civarında daimi ve geçici işçi personeli var. Pancar üretiminde ise yaklaşık 500 bin işçi bulunuyor. Bu rakam aile fertleriyle birlikte 2.5-3 milyon kişiye tekamül ediyor. Büyük işletmelerde dışarıdan sağlanan işgücünün de 500 bin civarında olduğunu varsayarsak, sektörde hizmet veren diğer iş kollarındaki (taşıma, ilaç, gübre, sulama, tarım makineleri v.b.) istihdam da değerlendirildiğinde yaklaşık 10 milyon insanımız bu sektörden ekmek yemektedir. Bütün bunlara rağmen altın yumurtlayan tavuğun kesiliyor olması, bindiğiniz dalı kesmekle aynı dedi.

İŞÇİ DE ÇİFTÇİ DE MAĞDUR EDİLECEK
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi ilçe başkanı Gönülal,, AKP hükümeti, ülkenin milli değerlerini, üreten fabrikalarını yangından mal kaçırır gibi tek kalemde satacak. Binlerce işçiyi, şeker pancarından ekmek kazanan binlerce çiftçiyi mağdur edecek dedi.

Gönülal, Satın alanlara karşı fabrikayı çalıştırma zorunluluğu getirileceği söyleniyor. Ama biz bu masalı Ereğlililer olarak Sümerbank satılırken de dinlemiştik. Sonuç ne oldu? Sümerbank gitti, Ereğli bitti. Ülkemizdeki bütün verimli şeker fabrikalarını satıyorlar. Ülkemiz topraklarında şeker pancarı üretimi büyük bir tehlikeye girecek. Bu özelleştirmeler sonucu fabrikaların kapanmasıyla birlikte göç daha da artacak dedi.

EMEKÇİLERDEN TEPKİ
Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi kararına bir çok Ereğlilinin tepki gösterdiğini söyleyen Gönülal, Verdiğimiz bu mücadele Türkiye için. Verdiğimiz bu mücadele, kalelerimizi yıktırmamak için. Verdiğimiz bu mücadele, Ereğli Şeker Fabrikasının da satılmaması için. Biz bu mücadeleyi verirken, tarım ve hayvancılık sektöründen evinin nafakasını sağlayan kurum ve kuruluşların olumlu ya da olumsuz bir tepkisini görememek bizleri üzmektedir. Aslında onlar da tehlikenin farkında ama fabrikaları satan iktidarın üyeleri oldukları için; tehlikenin farkındalar da farkında değil gibi davranıyorlar dedi.

CHP ilçe başkanı Gönülal, Bu uğraşımız siyaset üstü bir uğraştır. Çiftçiyi, köylüyü, üreticiyi seven tüm partilerin birlik olması lazımdır. Çiftçilerimizin çoğu geçimini şeker pancarından sağlamaktadır. Pancar tarlaya ekiminden fabrikaya dökülene, fabrika çıkışından sofraya gelene kadar bir silsile halinde geçimini sağlayan üreticiye ekmek kapısıdır. Her konuşmalarında milli ve yerli kavramlarını ağızlarından düşürmeyen, halkımızın milli ve vicdani duyguları üzerinden prim yapmaya çalışan iktidar partisinin yetkilileri bu süreçte sus pus olmuş, maalesef lâl kesilmişlerdir. Şeker fabrikası gibi bir servet herkesin siyasi geleceğinden büyüktür. Bugün bu özelleştirmeye verilen onay, yarının rantına ve yağmasına verilen onaydır. Bugün bu özelleştirmeye verilen onay, yarın Ereğli Şeker Fabrikası için de verilebilir. Çiftçinin, işçinin, Ereğlilinin hakkını hukukunu yedirmeyeceğiz. Bu bağlamda Ereğlinin bütün STK'larını, bu memlekete gönül vermiş, vicdanı ve aklıyla hareket eden tüm siyasi partileri, meslek kuruluşlarını ve halkımızı birlikte hareket etmeye davet ediyoruz" diye konuştu.