CHP Ereğli İlçe başkanı Veysel Gönülal, hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dinledi. Gönülala dert yanan besiciler, girdi maliyetlerinin artışından yakındı.
GÖNÜLAL BESİCİLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ
Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli ilçe başkanı Veysel Gönülal, hayvan yetiştiricileriyle bir araya geldi. İlçe kırsalındaki ahırlara giderek, besicilerin sorunlarını dinleyen Gönülal, Tarım ve hayvancılıkta sorunlar çözülemiyor. Eğer böyle giderse hayvancılığın geleceği sorunlu olur. İthalata mecbur kalırız dedi.
MALİYETLER ARTIYOR
CHP ilçe başkanı Gönülala sorunlarını anlatan küçükbaş hayvan yetiştiricileri ise maliyetlerdeki yüksek artışa dikkat çekti. Yem fiyatlarındaki sürekli artışı dile getirip, yemi bu yıl vadeli olarak 90 liraya alabildiklerini, hayvan hastalıklarına karşı kullandıkları ilaç ve iğnelerin ise yüzde 200e yakın oranlarda zamlandığını belirten yetiştiriciler, Yeme bir ay içinde 3 kez zam geldi. Mera alanları sürekli daraldığı için hayvanlarımızı otlatamıyoruz ve çoğunlukla yemle beslenmek zorunda kalıyoruz. Ayrıca çoban sorunu da yaşıyoruz. Çoban bulmakta zorlanıyoruz diye konuştu.
KOYUN FİYATI YERİNDE SAYIYOR, KUZU FİYATI DAHA DA DÜŞTÜ.
Geçen yıl 1000 liradan sattıkları koyunun bu yıl da 1000 lira civarında olduğunu ifade eden hayvan yetiştiricisi Hayvan yetiştiricisinin sıcak parası olmaz. Kurban Bayramından Kurban Bayramına elimize para geçer. Yemi veresiye aldığımız için etiket fiyatlarından daha fazla fiyata yem ediniyoruz. Geçen yıl 750 liraya sattığımız kuzuyu bu yıl 700 liraya satıyoruz. Girdi maliyetleri sürekli artarken, koyun fiyatı yerinde sayıyor, kuzu fiyatı ise daha da düşüyor. Bu durumda bizim hayvancılık yapma şansınız azalıyor şeklinde konuştu.
DESTEKLEMELER NET OLMALI
Yetkililerden hayvancılığın girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için önlem almasını isteyen yetiştiriciler, Hayvancılığın, desteklenmesi gerekiyor. Devlet desteklemeli ve bu destekler kesintisiz olmalı dedi.
CHP Ereğli ilçe başkanı Gönülal ise hayvan yetiştiricilerinin büyük sorunlarla boğuşurken, iktidarın, bu sorunlara kulak tıkadığını belirtti. Sorunların çözümü için bir an önce yeni düzenlemelerin hayata geçirilmesi, yetiştiricilerin desteklenmesi ve girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için çalışma yapılması gerektiğini anlatan Gönülal, Tarım ve hayvancılığın bitmesi demek ülkenin geleceğinin bu alanlarda daha sorunlu olması demektir. TÜİK verilerine göre, bugün ülkemizde küçükbaş hayvan varlığı; 35 milyonu koyun ve 11 milyonu keçi olmak üzere 46 milyonu aşmıştır. Ancak sorunların devam etmesi halinde, ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan hayvancılık daha sorunlu noktaya gelecektir. Büyükbaş hayvan yetiştiricileri yanında küçükbaş hayvan yetiştiricileri de son yıllarda artan girdi fiyatları ile mağdurdur. Banka kredilerini ödemeyen hayvan sahipleri desteklerin yetersiz olduğunu belirtmekte yem ve ilaç konusunda iktidarın önlem alması gerektiğini ifade etmektedirler. Hayvancılık yapan sayısı, çiftçilik yapan sayısı her geçen gün gibi düşmektedir. Bu gidiş iyi gidiş değildir. Hayvan varlığı son bir yılda oluşan girdi fiyatlarının tehdidi altındadır. Özellikle kırsalda aile tipi besicilere destek artırılmalıdır ifadelerini kullandı.