Ziraat Mühendisi Rüştü Güldalı, suyun israf edilmemesi için damla sulama sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti. Güldalı hemen her bitkide damla sulamanın verimi artırdığını belirterek bunun en çokta mısır da etkili olduğunu belirtti.
Mısır bitkisinde damla sulama ve önemi başlığı adı altında bir açıklama yapan Güldalı, şu bilgileri verdi:
*Mısır bitkisi tarla bitkileri içinde suyu en ekonomik kullanan bir bitkidir. 1 gr kuru madde üretmek için 270 gr gibi az miktarda su tüketmektedir.
*Bununla birlikte, toplam fotosentez ve transprasyon yüzeyi, oluşturduğu kuru madde miktarı ve yetiştiği dönemdeki yüksek sıcaklık ve buna bağlı buğarlaşma nedeniyle gerekli su miktarı fazladır.
*Mısır bitkisinin en aktif olduğu haziran, temmuz ve ağustos aylarında mısır tarlasında günde dekardan 4 tondan fazla suyun transprasyonla atmosfere geçtiği çalışmalarla belirlenmiştir. Durum böyle iken ve toplam su tüketiminin neredeyse %80 ‘i tarımsal sulama da tüketilirken modern sulama tekniklerinin önemi daha da iyi anlaşılmaktadır.
*Modern sulama yöntemlerininen önemlilerinden olan damla sulama, mısır tarımında üreticilerimiz tarafından beğenilerek uygulanmaktadır.
Bu sayede bitkinin su ihtiyacı en ekonomik ve etkili şekilde karşılanırken, ideal bir bitki yetiştirme ortamı sağlanabilmektedir.
Uygulanmasındaki kolaylıklar, kaliteli ve yüksek verim üreticimizin tercihinde etkili
olmaktadır.
DAMLA SULAMA ile;
*Besin elementleri bitkinin bulunduğu fenolojik dönemin ihtiyaçlarına göre belirlenerek verilir.
Mısır tarımında gübre verilmesi salma sulama yönteminde genelde; yer hazırlığında ve karıklama işlemi sırasında yapılarak ciddi gübre yüklemesi yapılır. Bu nedenle kayıplar artar.
* Su ve besin ihtiyacı her bir bitkiye eşit
miktarda ve kök bölgesine yakın olarak verilebilir.
Böylece bitki kökleri daha iyi hava alabilir.
Sık sık azar azar su verdiğimiz
için toprakta SU -HAVA-GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız.
" Bitkide ideal kök ortamı "
*Bitkinin topraktan besin maddesi alımı kolaylaşır ve besin maddesi alınabilirliği artar.
*Yıkanma sebebi ile oluşan gübre kayıpları ciddi miktarda azalır.
*Sadece kök bölgesi ıslatıldığı için daha az yabancı ot çıkışı olur.
*Uygulamada esneklik sağlanır. Yöntemin uygulanması toprak, topğrafya, zaman ve hava koşullarından bağımsızdır.
*İkinci ürün kuruya ekimi olanaklı hale getirir.
*Az işçilik ve düşük işçilik maliyetleri ile tasarruf sağlanır.
*Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle bitki daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz.
*Mısır bitkisinin önemli gelişim dönemlerinden olan çiçeklenme ve dane oluşu döneminde damla sulama ile gübreleme yapmak mümkün olmaktadır.
*Standart sulama sistemlerinde kullanılan gübrelere ilave olarak özel gübreler kullanarak mısırda kuraklık ve aşırı sıcak sonucu olan döllenme sorunlarını azaltılarak verim artışı sağlanır.
Özetle, günümüzde aşırı miktarda artan gübre, mazot, işçilik gibi girdi maliyetlerine karşı üretici olarak yapacabileceklerimizden birisi de birim alandan aldığımız ürünü arttırarak, kaliteli örnek ürün elde etmek ve karlılığımızı arttırmaktır.
Salma sulama yöntemi ile ortalama 1000-1200Kg/Da olan dane mısır verimleri %30luk bir verim artışı ile damla sulama yönteminde 1600-1800 Kg/Da olarak gerçekleşmekte ve arzu edilen kalite de düşük rutubette ürün elde edilmektedir. Özellikle ikinci ürün silajlık mısır tarımında damla sulama ve gübreleme teknikleri ile 8-10 Ton/Da verim almak mümkün olmaktadır.