Emekli öğretmen Yusuf Öztürkte kışın yiyeceği peyniri şimdiden yapanlardan.
Ağızboğaz köyünden getirdiği koyun sütü ile kendi besisinden elde ettiği sütü karıştıran Öztürk, süt çkme makinası ile sütü bir takım işlemlerden geçirerek yağ ve peynirini yapıyor.
Kendisinin Sarıgeçili yörüklerden olduğunu söyleyen emekli öğretmen Yusuf Öztürk, Bizim atalarımız bu işi göçebe hayatı yaşarken yapmışlar. Bizler yerleşik bir düzende daha kolay yapıyoruz. Ben arkadaşımdan bulduğum süt çekim makınasını tamir ettirdim. Süt noktasında sıkıntı çekmiyorum. Biraz kendi hayvanlarımdan, biraz da Ağızboğazdan getirdim. Kıışın afiyetle yiyeceğim yağ ve peynirimi kendim yapıyorum dedi.
Peynir yapımını da anlatan Öztürk;
Peynir kahvaltılarımızın vazgeçilmez parçasıdır. Peynir tüketimi sağlıklı bir beslenme planı içerisinde her zaman yer almalıdır. Harika bir protein kaynağıdır, çok sağlıklı yağlar içerir. İçerdiği kalsiyum ise kemik sağlığı için çok önemlidir dedi.
Evinizde birbirinden lezzetli peynirler yapabilirsiniz diyen Öztürk, iki farklı yöntemi evde peynir yapımı için kullanabileceğinizi söyledi. Bu yöntemlerle mayalı veya mayasız peynirler elde edebilirsiniz diyen Öztürk, ihtiyaç duyulan kaliteli sütü ve peynir mayasını da yöresel ürünler satan tedarikçilerden ya da güvendiğiniz üreticilerden temin edebilirsiniz dedi.
Mayalı peynir nasıl yapılır?
Peynir yaparken reçetenize ve maya tedarikçinizin önerilerine harfiyen uymalısınız. Peynir mayası konusunda özenli davranın. Sağlıklı ve doğru koşullarda saklanmış mayaları seçin. Sütü yapmak istediğiniz peynirin reçetesinde belirtilen sıcaklığa getirip mayasını tam derecesinde katın. Sütü reçetenize uygun sürede mayalayın. Sürenin sonunda oluşan pıhtıları tülbent yardımıyla süzün. Taze peynir yaptınız bile!
Peki beyaz peynir nasıl yapılır? Taze peyniri tülbentin içinde iki ağır kap arasında sıkıştırıp bekletin. Peynir formunu aldıktan sonra tuzlu su salamurasına yatırın. Beyaz peynir olgunlaşana kadar buzdolabında saklayın.
Mayasız peynir nasıl yapılır?
Mayasız peynir yapımında sütü kestirmek için peyniraltı suyu, yoğurt, limon veya sirke kullanmanız gerekiyor. Kaynayan sütü ocaktan alın ve içine peyniraltı suyu, yoğurt, limon veya sirkeden birini katın. 15 dakikada kesilecek sütü tülbent yardımıyla süzün, yine tülbentin içinde şekillendirip sıkıca sarın. Üzerine düz bir ağırlık koyup en az 8 saat bekletin. Suyunu iyice salan peyniri kapalı bir kaba alın ve buzdolabında muhafaza edin.
Evde peynir yapımının püf noktaları:
Mayalı peynir yaparken sütü ısıtın, asla kaynatmayın.
Kaliteli peyniri peynir yapımı sırasında fazla maya kullanarak elde edemezsiniz. Fazla maya kesilen sütün pıhtılarını yumuşatır.
Pıhtılaşma süresi mayaya göre 90 ila 120 dakika arasındadır. Pıhtılar süt salmaz, kabına yapışmaz ve bıçakla kesildiğinde sarı su akar hale geldiğinde kıvamını bulmuştur.
Salamura ve tuzlama peynir suyunun ayrılmasını, peynirin sertleşmesini, olgunlaşmanın düzenli olmasını ve dayanıklılığın artmasını sağlar.
Kendi ellerinizle hazırladığınız peynir hazırsa gurme tariflerimizden birisi olan peynirli domates sepetini denemeye ne dersiniz?