Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli İlçe BaşkanıVeysel Gönülal yaptığı açıklamada; açıklanan enflasyon oranı ile halkın enflasyonu arasında uçurum olduğunu belirterek,Gerçek enflasyonu pazarda ve markette yaşıyoruz! O enflasyon rakamlarını açıklayanlar halk pazarlarına gelsinlerdedi.
Uçurum büyük
Hükümet ve TÜİK tarafından açıklanan verilerin tartışılır hale geldiğini belirtenGönülal,TÜİK, eylül ayı enflasyon oranını yüzde 11,75 olarak hesaplamış. Ancak, hayatın gerçekleri ve halkın pazarda gördükleri rakamlarla ile açıklanan veriler arasında büyük bir uçurum söz konusu. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranı, büyüme rakamları olmak üzere birçok konuda, güvenirliliğinin azaldığını görmekteyiz. Son 1 yıl içerisinde, elektrik ve doğal gaza yüzde 30un üzerinde yapılan zam, köprü geçiş zamları ve dövizde yaşanan artış göz önüne alındığında, TÜİKin açıkladığı enflasyon oranının 3-4 katına ulaşmaktadır. Halkımız, kendi yaşam koşullarını düşündüğünde, açıklanan verilere inanmamaktadır.dedi.
Hayatın ne kadar pahalı olduğu pazar ve market raflarında görülüyor
Enflasyonun ne kadar yüksek olduğunu hayatın ne kadar pahalı olduğunu pazar ve market raflarında görüldüğünü belirtenVeysel Gönülalsözlerine şöyle devam etti:Hayat pahalılığına sebze, manav tezgahlarında, semt pazarında tanık oluyoruz. Hayatın ne kadar pahalı olduğunu ayda bir ancak gidebildiğimiz kasapta et fiyatlarında görüyoruz. Tavukçuya gittiğimizde beyaz et fiyatında ve yumurtada görüyoruz. Biz cebimizden çıkan, harcadığımız paraya bakarak gerçek enflasyonu görüyoruz.
TÜİKin enflasyon sepeti içerisinde, pinpon topu, jöle, tırnak makası yer alıyor
TÜİKin enflasyon sepeti ile halkın salgın dönemindeki enflasyon paketinin çok farklı olduğunu ifade edenGönülal,Bizim paramız ancak, gıda, sağlık, elektrik, su gibi zorunlu harcamalara yetiyor. Ama TÜİK enflasyon hesaplamasında olmayan ulaşım, gidilemeyen eğlence giderleri var. Bu sepet sürekli değiştiriliyor. Sepetteki değişiklikler yeterince enflasyonu düşük göstermezse, TÜİK yöneticileri değiştiriliyor. TÜİKin enflasyon sepeti içerisinde, pinpon topu, jöle, tırnak makası yer alıyor. Sepet içerisinde her gün tüketilen değil, ayda yılda bir alınan ürünler üzerinden hesaplama yapılıyor. 2020 yılında coronavirüsü salgının yaşandığı süreçte, gıda, sağlık ve haberleşme anlamında tüketim yapıldı. Bu kalemlerdeki fiyat artışları, enflasyon oranından daha fazla arttığını görmekteyiz.şeklinde konuştu.
Ücret ve maaşlara, TÜİKin açıkladığı rakama göre zam yapıldığı için enflasyon oranı düşük açıklanıyor
Enflasyonu pazarda, markette ve sokakta yaşandığına kayıt düşenGönülal, sözlerini şöyle tamamladı:En çok harcama kalemlerimizin fiyatları ikiye katladı. Cebimizdeki parayla ihtiyaçlarımız arasındaki uçurum her geçen gün derinleşiyor. Ücret ve maaşlara, TÜİKin açıkladığı rakama göre zam yapıldığı için enflasyon oranı düşük açıklanıyor. Böylece gerçek enflasyonun karşısında ücretler erimektedir. Bundan ötürü de, gerçek enflasyon rakamları açıklanmalı ve ücretlere bu rakamlar üzerinden zam yapılmalıdır.