​DEMİRBAŞ PEYZAJ İŞLETMECİSİ UFUK DEMİRBAŞ EREĞLİYİ YEŞİLLENDİRİYOR

EREĞLİ#39DE FİDAN SATIŞLARINDA HAREKETLİLİK YAŞANIYOR


​DEMİRBAŞ PEYZAJ İŞLETMECİSİ UFUK DEMİRBAŞ EREĞLİYİ YEŞİLLENDİRİYOR

Ereğlide fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor.
Demirbaş Fidancılık ve Peyzaj işletmesi sahibi Ufuk Demirbaş Vatandaşlarımıza bu dönemde açık köklü meyve ağaçların dikilmesini geciktirmeden toprakla buluşturmasını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında süs bitkisi ve çam ağaçlarına da yoğun talep var. Bizde müşterilerimize bölgemize en uygun olanlarını öneriyoruz. Tavsiye ettiklerimiz toprak yapısına uygun olduğu için daha çabuk tutuyor ve daha hızlı büyüyor. Ereğlide vatandaşların boğucu şehir hayatından kaçmak istemeleri nedeni ile bahçe ve müstakil eve yönelmesi işlerimizi geçen yıla oranla yüzde yüz artırdı. Bu da fidan satan esnaflarımızın yüzünü güldürdü dedi.
Fidan dikecek müşterilerine uyarılarda bulunan Demirbaş, Ereğlinin toprak yapısına en uygun çam fidanlarını öneriyoruz. Bizim önerdiklerimiz daha çabuk tutup büyümektedir. Vatandaşlarımızın fidan alırken aşılı olmalarına dikkat etmesi ve aşılı olan fidanları almalarını öneriyoruz diye konuştu.
‘DİKİMDE HATA YAPMAK BÜYÜK PROBLEM
Meyve bahçesi oluşturmak isteyen vatandaşlara seslenen Ufuk Demirbaş, en önemli aşamanın fidan dikimi evresi olduğunu, fidan dikiminde yapılacak hataların büyük kayıplara yol açacağını ifade etti. Debirbaş, Fidanın taşınması, dikim zamanı, dikim budaması ve fidan dikimi sırasında dikkat edilecek noktalar vardır. Çiftçilerimiz fidanlarını alırken görerek alması uygun olacaktır. Eğer fidan alınan yer uzak bir yerse fidanı götürürken çok dikkat edilmelidir. Alınan fidanların köklerinin kurumaması için kök kısımları iyice sarılmalı, rüzgâr ve güneşe karşı sıkıca korunmalıdır. Dikilecek yere getirilen fidanlar hemen dikilmeyecekse hendekleme yapılmalı, kesinlikle güneşe maruz bırakılmamalıdır. Dikim esnasında fidanlar açıkta bekletilmemeli, hendekledikleri yerden alındıktan sonra hemen dikilmesine özen gösterilmelidir ifadelerini kullandı.
‘CAN SUYU ÇOK ÖNEMLİ
Son olarak fidan dikilmesi konusunda vatandaşın dikkat etmesi gereken hususlardan bahseden Demirbaş, sözlerine son verirken şu tavsiyelerde bulundu:"Toprak gübrelenir, sürülür ve mümkünse nehir ve ocak kumu eklenir. İşlenmiş toprağa en az 60 cm derinlikte bir çukur kazılır. İşlenmemiş toprakta üst tarafın toprağı alt tarafı, alt tarafın toprağı da üst tarafını doldurmalıdır. Çukur dipleri köklerin beslenebilmesi ve yayılabilmesi için kabartılır ve sulanır. Sağlam bir dikim için tüplü fidanlar tercih edilmeli, çukura yerleştirmeden hemen önce kökünün toprağını dağıtmadan naylonu çıkarılarak çukura nazikçe yerleştirilmelidir. Fidanın dik durmasını sağlayarak kökleri hava almayacak şekilde etrafı toprakla doldurulmalıdır. Toprak hiç hava almayacak şekilde sıkıştırıldıktan sonra fidan çevresine 10-15 cm derinliğinde 80-100 cm çapında sulama çanağı hazırlanmalıdır. Son olarak da can suyu adı verilen fidanın ilk suyu verilmeli şeklinde konuştu.