​Fatih San: Çiftci ölmüş ama ağlayanı yok

San: Yanlış tarım politikaları çiftçiyi bitirdi


​Fatih San: Çiftci ölmüş ama ağlayanı yok

Bir dönem Konya Ereğli CHP İlçe Başkanlığı yapan, şimdilerde ise esnaflık ve ekonomik şartlardan dolayı çiftçiliğe de başlayan Fatih San, tarım politikalarının yanlış olduğunu söyledi.

Tarımın artılarını ve eksilerini göz önünde bulundurarak bir metin yayınlayan San, şu ifadelere yer verdi:

Ereğlide son yılların en kurak mevsimini yaşanmaktadır. Milyonlarca yılda oluşan Akgöl, kapalı bir havzada olmasına rağmen Akgölü besleyen akarsular üzerine, barajlar yapılarak Akgöl kurutulmuştur. Sulama amaçlı yapılan İvriz Barajında su seviyesi mevsimsel olarak en düşük seviyededir. Sulama kuyularının sürekli çalışmasından dolayı, milyonlarca yılda oluşan yeraltı sularının su seviyesi hızla düşmektedir. Yeraltı sularının düşmesi sonucu Karapınar bölgesinde büyük obruklar oluşmaktadır.

Ereğli ve bölgesinde, hükümetin kuraklıktan dolayı bir çalışması var mıdır? diye sormak gerekiyor.

Çözüm olarak çiftçilere sunduğu bir önerisi var mıdır?

Çok su isteyen bitkiler yerine az su ile yetişen bitkilere destek vermek gibi bir önerisi var mıdır?

Çiftçilerin kullandığı Yağmurlama ve damlama da kullanılan boru ve ekipmanlarının %100ü aşan fiyat artışları ve Gübre fiyatlarında geçen yıla oranla %100ün üzerinde artışı üreticiyi çok ağır bir yükün altında kalmasına sebep olmuştur. Kuraklıktan dolayı daha çok enerji tüketen çiftçinin bu seneyi çok ağır atlatacaktır. Çiftçiler ürünlerini sulamak için boru taşımaktan yoruldu.

Elektrik fiyatlarına yapılan her ay zam, tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarının artışı kuraklıktan dolayı daha çok enerji tüketmesi çiftçiyi şimdiden faturaların nasıl ödeneceği konusunda kara kara düşünmesine neden olmaktadır.

Hükümetin, çiftçilerle ilgili kuraklıktan kaynaklanan bir söylemini duyamadık. Üreticilerin bağlı bulunduğu STK örgütlerinden ne yazık ki bir açıklama yapan olmadı.

Üretici kaderine terk edilmiştir. Üreticinin ürettiği ürüne %15, %26 arası fiyat artışı sağlanırken girdi maliyetleri %100den daha fazla zam gelmektedir. Bu sürdürülebilir bir tarım politikası değildir.

Kuraklıktan dolay saman, yonca, yem fiyatlarında ki artış, zor günler geçiren süt ve besi üreticilerini, içinden çıkılamaz bir durumda bırakacaktır.

Kuraklığın üstüne, yağmurlama, elektrik, gübre, motorine ve tarımsal ilaçlara gelen zamlar çiftçiyi çok zor durumda bırakmaktadır. Örgütsüz bırakılan üretici kaderine terk edilmiştir.

Anadolu da bir deyim vardır. Ölmüşsün ama ağlayanın yok çiftçi kardeşim.