​İlk aşıyı Ahmet Aydın Sarıca Yaptı

Tarım Müdürü Ahmet Aydın Sarıca, şap aşılama kampanyasını başlattı


​İlk aşıyı Ahmet Aydın Sarıca Yaptı

Konya Ereğli İlçe Tarım Müdürü Ahmet Aydın Sarıca, şap aşılama döneminin başladığını açıkladı.
Sarıca sosyal medya hesabından duyuruduğu şap aşılama kampanyası hakkında bilgiler verdi.
İşte o bilgiler;
Bakanlığımız programlı aşılamalarından olan büyükbaş hayvanlarda sonbahar dönemi şap aşılama kampanyası Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyenleri tarafından gerçekleştirilecektir.
Bu kapsamda ilk aşı tarafımdan uygulanarak program başlatılmıştır.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak büyükbaş hayvanlarda sonbahar dönemi şap aşılama programı kapsamında ilçemiz genelinde 6200 hayvancılık işletmesindeki 169000 sığır cinsi hayvanı aşılama çalışmalarını yürüterek büyükbaş hayvancılığın sağlıklı bir şekilde yapılmasını amaçlamaktayız.
2021 Yılı Aşılama Programı kapsamında sonbahar dönemi aşı kampanyası 15.11.2021 tarihine kadar devam edecek olup bu süre içerisinde 169000 sığır cinsi hayvanın 2 aylık yaşın altındakiler hariç tamamının aşılanması hedeflenmektedir.
Şap Hastalığı: Bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan halk arasında dabak veya tabak diye bilinen çok bulaşıcı viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturarak belirtilerini gösterir ve ihbarı mecburidir. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, et ve süt verimini olumsuz etkilemekte ve ölüme varan kayıplara neden olabilmektedir.
Hastalık çıkmadan önce hayvanlara şap aşısının periyodik olarak uygulanması, yeni alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi, ahır girişlerinde gerekli olan paspas veya giriş havuzlarında dezenfektan maddelerin bulundurulması gibi tedbirlerin alınması gerekiyor.
Hastalık çıkması durumunda ise hastalıktan şüpheli hayvanların derhal ayrı bir yere alınması, ahırlara giriş çıkışların yasaklanması ve ivedilikle İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne haber verilmesi gerekmektedir. Hasta hayvandan bulaşan yataklık ve otların yakılması, hastalık sönüşüne kadar işletmeye hayvan giriş ve çıkışının yapılmaması gerekmektedir.