Ereğlide tarım işletmesi bulunan Cafer Tatlidil artan işsizliğin, cari açığın, enflasyonun en güçlü panzehirinin tarım olduğunu söyledi.
Tatlıdil yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye'de ekonomi için olmazsa olmazlardan olduğuna dikkat çekti. Ülkemizin verimli topraklan ve ürün çeşitliliğiyle tanm sektörü açısından büyük potansiyele sahip olduğunu aktaran Tatlıdil, "Üzülerek söylemek gerekir ki, ülkemiz dünyada kendine yeten 7 ülkeden biri olma konumunu kaybetmiştir dedi.
Tarımsal girdiler ve temel gıda ürünlerinde büyük ölçüde dışa bağımlı olunduğunu aktaran Tatlıdil, Döviz kuruna bağlı girdilerdeki enflasyon üstü fiyat artışları, tarımsal desteklerdeki yetersizlik üretim yapmayı olumsuz etkiliyor. Küresel iklim değişikliği kaynaklı aşırı kuraklık da üreticilerimizi fazlasıyla mağdur ediyor" ifadelerini kullandı.
Tatlıdil, 20 yıl öncesine göre tarım arazilerinin bugün gerilediğini anımsatarak, şunları söyledi: Üretimden çıkan tarım alanı azımsanmayacak oranda. Gelecekte ülkemiz için en büyük sorun üreticilerin tarımdan uzaklaşması olacaktır. Tarım sektörü, Dünya genelinde her geçen gün değeri artarak stratejik öneme sahip sektörlerin başında yer alıyor. Dünya nüfusunun artması, küresel ısınma, su kaynaklarının kıtlığı, tarım arazilerinin amaç dışı kullanılması ile tarım alanları ciddi oranda azalıyor. Ülkemizde para kazanamayan, tarımsal desteklerde aradığını bulamayan çiftçi ya üretimden çekiliyor ya da gittikçe artan maliyetlerden dolayı sektörden uzaklaşıyor. Gün geçtikçe tarım alanlarının, tarımsal üretimin, çiftçi sayısının ve kırsal alan nüfusunun sürekli düştüğünü görebiliyoruz.'
NELER YAPILMALI?
Çiftçilere verilecek desteklerle birlikte kooperatifçiliğin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapan Tatlıdil, "Kooperatifçilik tecrübemiz Avrupa'dan daha fazla ancak bu alanda da geriliyoruz. Avrupa ülkeleri daha çok kooperatifçiliğe yönelip üreticilerin ürünlerini kooperatifleri sayesinde pazarlayıp, satarken ülkemizde kooperatifler geriliyor. Özellikle son birkaç yıldır hep gündemde yer alan tarla ile market arasındaki uçurumu engellemek için bu özenle üzerinde durulması gereken bir konudur. İsveç'te et kesimi ve et işlemenin yüzde 80'i; süt işlemenin yüzde 90'ı kooperatiflerce yapılır. Danimarka'da süt işlemenin yüzde 90'ı ve tarımda dünyada önemli gelişme sağlayan Hollanda'da yüzde 70 kadarı kooperatiflerin işidir. İngiltere, Fransa, İtalya vb ülkelerde tarım ürünlerini işleme ve satış ile ilgili yüksek düzeyde gelişmiş kooperatif çalışmalarının sürdüğünü görmekteyiz. İtalya yine aynı. Kısaca kooperatifler tüm dünya tarafından çok önem verilen kuruluşlardır.