Okuduğum bir kitapta adam karısından bahsederken, Bizim oralarda eve gelin değil hizmetçi alınır. Yorulmak nedir bilmez bizimki. At gibi kuvvetli, becerikli ama bir o kadar da çirkindir. Yanıma yakışmaz. Saçını taramaz, giyinip kuşanmaz. Paranın fazlasını istemez, harcamayı da bilmez. Az konuşur, hiç gülmez. Gezmeyi tozmayı sevmez ama hep çalışır. Ev bark, çamaşırlar tertemiz. En ünlü aşçıdan daha güzel yemek yapar. Namusludur. İyi insandır... diye anlatıyordu.
Bir Anadolu kadını, anasından gördüğünü yapan, ev ve çocuklarla hayatını tüketen, tasarruflu, parayı harcamaktan korkan, sadık, sevgisini gösteremeyen, sevgili gibi görülmeyen...
Anadoluda kadın, kocaya destek olmalı ama sessiz durmalı, başı önde olmalı, gönlü zengin olmalı, sevgi dolu, zeki, çalışkan, sadık, şerefli, çilekeş,... olmalıdır.
Tarla ve bahçe işlerini bilmeli; sürmeyi, ekmeyi, hasadı zamanında yapmak için insanüstü çalışmayı bilmelidir. Hayvanlara bakmalı, sağmalı, süt, yoğurt, peynir yapabilmelidir. Çocuklarına da bakmalı, evin işini de görmeli, misafire de hizmette kusur etmemelidir. ‘Kızılcık şerbeti içtim demelidir kan kusarken. İsyan etmemeli, ezilmişliğini gizlemelidir. Prototip gibi sadece istenilen duyguları veren olmalıdır.
Merhametli, şefkatli, acıyı bal eyleyen olmalıdır. Kısaca her yönüyle güzel ama adsız olmalıdır. Nasırlı elleri, sevda ile dolu dualı ağzı ile Anadoluyu yeşerten, güçlü, cesaretli kadınlardır.
Çoğu okutulmaz, çocuk yaşta evlendirilir. Oysa ki; Okumak kadın ve erkek her Müslümana farzdır der Peygamberimiz Hz. Muhammed.
Gizli gizli, için için ağlarken taştan sabırla bazen o da anasına kızar: Beni doğuracağına taş doğuraydın diyerek anasından doğduğuna pişman edenlere söylenmeye bile cesaret edemez.
Halbuki, kadına önem vermek aileye önem vermek demektir. Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın getirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıklarının sebebi, kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur diyor Mustafa Kemal Atatürk.
Bu konuda her ne kadar yol almış olsak da daha yapılacak çok işimizin olduğunu haberlerden de Anadoluyu gezerken de görebiliriz.
Sağlıklı bir toplum olmamız için hastalıklarımızdan kurtulmalıyız. Taburcu olmak için tedaviye başlamak gerekir. Tatlıya bağlayalım, insanlar da çift yaratılmıştır. Diğer canlılar gibi. Yarım yamalak yaşamamak için tuttuğumuz dalı kesmemeliyiz.
Ben Anadolu kadını
Bakımsızsın diyorlar
Anam işten güçten
Çoluktan çocuktan
Yemekten aştan
Kalmayan vakitten
Hadi hepsini geçtim
Olmayan paradan
Dem vurmuyorlar
Ben Anadolu kadını
Dışımla yargılıyorlar.
CanFadimana