​Ahmet Aydın Sarıca Budama Yaptı

EREĞLİ İLÇE TARIM MÜDÜRÜ SARICA BUDAMAYI VE YARARLARINI ANLATTI


​Ahmet Aydın Sarıca Budama Yaptı

"Ağaçlar budama mevsimi gelince, güçlenmek için budanmak ister. İnsan da böyle değil midir? Budandıkça, bir dalı kırıldıkça, kesildikçe, daha da güçlenmeye başlar."

Uzun ve sert geçen bir kış mevsiminin ardından havaların artık bahara döndüğü şu günlerde İlçemizde meyve bahçelerinde budama faaliyetleri hızla devam etmektedir. Bugün Yıldızlı ve Gaybi Mahallelerimizde bulunan meyve bahçelerinde budama çalışmalarını yerinde ve uygulamalı olarak gerçekleştirip yetiştiricilerimizle bilgi alışverişinde bulunduk.

Yoğun olarak kiraz yetiştiriciliği yapılan bölgedeki bahçelerde kiraz ağaçlarında çok soğuk geçen ayların ardından don zararı olup olmadığını kontrol ederek herhangi bir zararın oluşmadığını gözlemledik.

Gıda arzının ve üretiminin ayrı bir önem kazandığı, aynı zamanda üretim giderlerinde ciddi artışlar olduğu son zamanlarda bereketli kar yağışlarının ardından bol ve verimli bir sezon geçirmemizi umut eder, üreticilerimize emeklerinin karşılığını alacakları, bolluk ve bereketin yaşanacağı bir yıl dilerim.

BUDAMA

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.

Gerek klasik bahçeler gerekse modern bahçelerde ilk yıllarda uygulanan terbiye işlemleri ve ağacın ömrü boyunca yapılan budama; verimi, meyve kalitesini ve ağacın sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle budama işleminin çok iyi bilinmesi ve etkin uygulanması bahçe verimliliği açısından oldukça büyük önem arz etmektedir.

BUDAMANIN AMAÇLARI:

  1. Meyve ağaçlarını en kısa zamanda ürün vermeye başlatmak ve onları uzun süre verim çağında tutmak, yani meyve ağaçlarında fizyolojik dengeyi kısa zamanda oluşturmak ve bunu bir süre korumak.
  2. Gövde üzerinde ana dalların sayılarını ve dağılışlarını düzenleyerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli taç oluşturmalarını

sağlamak.

  1. Meyve ağaçlarının bakımını, meyvelerin hasadını, zararlılarla savaş ve teknik işlerin uygulanmasını kolaylaştırmak.
  2. Kurumuş, hastalıklı, ekolojik ve mekanik etkilerle zararlanmış, kırılmış dallar ile birbiri üzerine binmiş, yada zayıf olan açılı dalları

kesmek.

  1. Meyve ağaçlarında karbon asimilasyonunu arttırmak amacıyla, ışığın ağaçların iç kısımlarına daha iyi girmesini sağlamak ve yaprak yüzeylerini artırmak.
  2. Bazı meyve tür ve çeşitlerinde görülen peryodisiteyi önlemek veya azaltmak yani bazı meyve ağaçlarının bir yıl bol bir yıl az meyve verimini, dinlenmelerini düzenleyerek her yıl düzenli meyve verimini sağlamak.
  3. Meyvelerin kalitelerini iyileştirmek.

BUDAMANIN FAYDALARI:

  1. Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek meyve ağaçlarının sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır.
  2. Meyve ağaçlarının en kısa sürede ürün vermesine yardımcı olunur.
  3. Güneş ışığından ağacın iyi bir şekilde faydalanması sağlanmış olur.
  4. Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuk renklenmesi artar.
  5. Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı direk kontrol altına alınabilir.
  6. Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği artırılabilir.
  7. Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadeleye yardımcı olunur.
  8. Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur.
  9. Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek yeniden verimli ağaçlara dönüşmeleri sağlanır.
  10. Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok bir yıl az veya hiç ürün vermeme durumu azaltılmış olur.
  11. Hasat daha kolay yapılır.