Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi' ile artık yeni statü ile mahalle olan köylerdeki evlerde ahır olmayacak. Her evde bir ahırın varlığının sona erdirildiği Yeni Büyükşehir Yasası'na göre köylünün ahırı için emlak vergisi alınacak. Köylüler bu sayede kokudan kurtulmuş olacak. Hadi hayırlı uğurlu olsun.
Kapatılan köy ve belde belediyeleri mahalle statüsüne düşürüldü. Köy ve belediye, anayasa gereğince “yerel yönetim”dir; mahalle ise değil. Mahallenin bütçesi yoktur, harcama – yatırım yapamaz. Mal mülk edinemez, mezarlığı da 'köy kahvesi' gibi ortak kullanım yerleri kurup açamaz, taşıt alamaz, su işlerine bakamaz, mera sahibi olamaz.
Büyükşehir yasası çıkarmalarında ki amaç kırsal alanda yaşayan insanlarımızdan bu yasayla elinde bulunan ortak mülkleri ve meraları almak olduğu açıkça gözükmektedir. Şehirde yaşayan vatandaş ne kadar veriyorsa köylülerden de vergi alınacaktır. Kırsal kesimde yaşayanlar aynı hizmeti almadan aynı vergiyi vermek zorunda kalacaktır.
Köylerde ev yapmak çok kolaydı. Mimari projeye gerek olmadan genellikle iki oda bir aralık şeklinde yapılırdı. Mahalle olması dolayısıyla köylerde ev yapmak İmar ruhsatı almak, zemin etüdü yaptırmak, plan, proje işlerini yaptıracaktır. Köyde oturan vatandaş açısından ciddi anlamda ekonomik yük getirecektir. Tavuğuna kümes yapamayacak, üretemeyen bir köylü olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi ahırlar yıktırılacak, hayvan besleyemeyecektir. Ortak ahırlarda hayvanlarına bakma imkânı kalmıştır. Elbette modernleşmenin getirdiği kurallar konut alanlarını, yollarımızı, fiziki çevremizi, yaşam tarzımızı, alışkanlıklarımızı düzenleyecek ve kısıtlayacaktır. Ancak alt yapı, gelir düzeyi, iş olanakları gibi temeli olmayan köylerde bu kurallar nasıl uygulanacak acaba.. Ortak çalışma kültürünün, kooperatifçiliğin gelişmediği toplumumuzda bu sistem imkânsız hâle gelecektir. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.
Köylere yıllardır yol dışında ciddi bir hizmet gitmemiştir. Üreten, şehirdeki halkı besleyen köylüdür ama hizmet alamayan yine köylüdür. Köylülerinde öncelikli olarak kaliteli içme suyuna kavuşturulmalıdır. Su kesintilerinin yaşanmaması gereklidir. Kanalizasyon ve alt yapı sorunu çözülmelidir. Çamurdan kurtulmalıdır, kum dökerek değil, asfalt ya da kilitli taşlarla döşenmelidir.
Ereğli Belediyesi'nde kapıya cihaz ( X- Ray) takmışlar ötüyor. Neden, niçin takıldı. Ereğli halkından mı korkuluyor? Bugüne kadar belediye güvende değil miydi? Sizleri seçenlerden sizlere zarar gelmez. Ereğli belediye başkanına saldırı ihbarı mı yapılmıştır? Güvenlik önlemleri onun için mi alınıyor? İhbar yoksa takılmasının nedeni nedir? Bilmek istiyoruz. Ereğli halkı tüm belediye başkanlarını kucaklamıştır, bir daha seçmemek üzere hem de. Bugüne kadar bir saldırı duymadık. Bundan sonrada duymayız. Onun için öyle bir uygulamaya gerek yoktur.
CHP EREĞLİ İLÇE BAŞKANI
FATİH SAN
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.