MAHMUT ELİHAYRAT SİZCE KİMİ İŞARET ETTİ-

MAHMUT ELİHAYRAT SİZCE KİMİ İŞARET ETTİ-

Kendisi veya Özkan Özgüven olabilir mi-

MAHMUT ELİHAYRAT SİZCE KİMİ İŞARET ETTİ-
2024-01-07 21:26:55

Ereğli siyaset arenasında tanınan Veteriner Hekimi Mahmut Elihayrat, EREĞLİ'YE NASIL BİR BELEDİYE BAŞKANI LAZIM... başlığı altında bir yazı paylaştı.

Geçmişte DSP Ereğli ilçe başkanlığı yapan, Ak Partinin kurulması ile Ak Partiye geçerek belediye başkan aday adaylığı ile de siyasette yer alan Elihayrat, son olarak Memleket partisine geçerek Memleket Partisi Ereğli milletvekili aday adayı olmuştu.

Ereğlinin tarım kenti olduğunu, Ereğliye belediye başkanı olacak kişinin tarımdan anlaması gerektiğini belirten Elihayrat, kafasından geçirdiği profili bu yazı da anlattı.

İşte Mahmut Elihayratın sosyal medya hesabından paylaştığı yazı

2014 Yılından sonra uygulanmaya başlanan 6360. sayılı Büyükşehir yasası ile Ereğlimizde Konya Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı içinde olan bir ilçe olarak bu kanunun ortaya koyduğu uygulamalar neticesinde bir çok yetkilerini ve gelirlerini Konya Büyükşehir Belediyesine devretmek zorunda kaldı.

Bu tarih öncesinde Ereğli Belediyesinin en büyük gelir kalemi olan içme suyu geliri başta olmak üzere hal, otogar vs. gelirleri de artık tamamen Konya Büyükşehir Belediyesine aktarılmaya başlandı. Bu gelir kalemlerinin dışında Zabıta, İmar, itfaiye, ana arter yollar, kaldırımlar ve caddeler ( 12 m yi geçen bütün yollar) kanalizasyon vb gibi birimler ve çalışmalar tamamen Konya Büyükşehir Belediyesi yetkisine bırakıldı.

Diğer taraftan 2014 yılına kadar 37 olan mahalle sayımız, Ereğli mücavir alanı içerisinde olan 44 köy ve 6 kasabamızın da Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüştürülmesi sonucu mahalle sayımız 87 ye ulaştı, 95 bin olan nüfusumuz 150 bine çıktı.

Ereğli Belediyesinin 2014 tarihinden itibaren kırsal nüfusu arttı, yetkileri dahilinde hizmet alanı genişledi.

Bu gelişmeler ışığında Ereğli Belediyesi gibi belediyelerin hizmet alanları ve faaliyetlerinde de ciddi anlamda bir değişim olması gerekliliği ortaya çıkmış bulunmaktadır.

2014 öncesinde 37 mahallenin yaklaşık 17 sinde tarımsal üretim yapılan Ereğli nin 2014 sonrasında buna 44 köy ve 6 belde ilavesi ile toplamda 67 mahallesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan ve toplam çalışan nüfusunun % 75 i ne tekamül eden bir üretici kitlesi mevcudiyeti vardır. Geriye kalan % 25 lik kesimin %10 luk kısmını memur olarak düşündüğümüzde % 15 tarım dışı faaliyet gösteren esnaf, hizmet sektörü vb. çalışan nüfusunda geliri tarım ve hayvancılıkla uğraşan kesimin geliriyle alakalıdır.

2014 yılı öncesi yetki ve görevlerinin büyük kısmını büyükşehir belediyesine devretmiş bizim gibi belediyelerin bu süreçten sonra yapması gereken projelerde artık değişim göstermelidir.

Projelerin önceliği Tarım ve hayvancılık sektörü ile uğraşan öncelikle küçük aile işletmeleri olmak kaydıyla üreticilerimizin tamamının ürünlerinin değerlendirilmesi, üretimin yönlendirilmesi, geliştirilmesi konularında daha aktif, sürdürülebilir ve geri dönüşü olan uygulamaları ortaya koymak olmalıdır.

Bu projelerin geliştirilmesi ve uygulanmasında ilgili STK lar ile sıkı işbirliği içinde olunmalıdır.

Tabi ki bu projeleri ortaya koyacak Belediye Başkanının da tarım ve hayvancılık konusunda tecrübeli, bilgi birikimi ve vizyonu olan birisi olması gerekir.

Tarım ve hayvancılık şehri olan Ereğlimizin mevcut girişimci ve yeniliğe açık üretici kitlesi, üretim alanları ve kapasitesi, üretilen ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması anlamındaki mevcut alt yapısı Ereğli'nin Türkiye ye örnek bir Tarım şehri haline getirilmesini yapılacak projelerle çok kısa bir süreçte mümkün kılacaktır.

Ereğli kendi mevcut potansiyeli ve dinamikleri ile bunu Türkiye de başarabilecek alt yapıya sahip tek ilçedir.

Ülkemizin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşulların ve yükselen enflasyonun ortaya koyduğu gelişmelerin etkisini 31 Marttan sonra daha etkin bir şekilde yaşayacağız. Önümüzdeki 3- 5 yıl çok zor geçecek. Hükümet bu enflasyonun suçlusu olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tarım üreticisini günah keçisi yapacak.

Biz Ereğli olarak kendi göbeğimizi kendimiz kesmemiz gerekiyor.

Bütün üretici dostlara selamlar, saygılar.

Mahmut Elihayrat

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 32858

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
İslam Dünyası OICC Genel Konferansı İçin Konya’da Buluştu
İslam Dünyası OICC Genel Konferansı İçin Konya’da Buluştu
BİK Analitik’in kalitesi TSE tarafından tescillendi
BİK Analitik’in kalitesi TSE tarafından tescillendi