NEÜ’DE DİN KONUSU GÜNDEMDEYDİ
Colombia

NEÜ’DE DİN KONUSU GÜNDEMDEYDİ

Necmettin Erbakan Üniversitesinde ‘İnsanlığın Değişim Serüveni ve Din’ Konusu Ele Alındı

NEÜ’DE DİN KONUSU GÜNDEMDEYDİ
2025-04-29 14:00:03

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi tarafından; Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü, Konya İl Müftülüğü ve Konya İlahiyat Fakültesi Vakfı destekleriyle, 1. Uluslararası İnsanlığın Değişim Serüveni ve Din Sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyum, NEÜ Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonunda düzenlenen açılış programıyla başladı.

Açılış programında ilk olarak kürsüye gelen Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhiddin Okumuşlar, Uluslararası Din, Bilim ve Sanat Divanının, ‘İnsanlığın Değişim Serüveni ve Din konulu ilk sempozyumunda iki gün boyunca, 62 akademisyenden, yüz yüze ve online toplantılarda; din bilimlerinden felsefeye, tarihten sosyolojiye, sanat, tasarımdan arkeoloji, antropolojiye kadar birçok alanda konuyla ilgili farklı akademik sunumları dinleyecek ve tartışacağız. Verimli bir program olmasını ve sempozyumun hayırlara vesile olmasını diliyorum dedi.

Sempozyumun Hayırlı Olmasını Temenni Ediyorum

Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ise, İnsanlığın Değişim Serüveni ve Din başlığı altında çok değişik konular tartışılacak. Tabii ki dinin değişmeyen yönleri de var. İnsanlığın serüveni değişse de dinin ibadetle ilgili değişmez prensipleri ve umdeleri var. Sempozyumda yapay zeka, metaverse gibi güncel konular tartışılacaktır. Benim de son zamanlarda tartışılması gerektiğini düşündüğüm bir konu var. İbadet meselesinde çok hassas olan dindarların, ahlak meselesinde çok zafiyet içerisinde olması. Haklar meselesinde ‘Hukukullah ve ‘Hukuk-u İbad diye iki başlık açabiliriz. Yeni nesil, biz de işin içinde varız, dindar kitlenin ‘Hukukullah konusunda hassasiyeti zirvede olurken ‘Hukuk-u İbad ve ‘Beytülmal konusunda aynı hassasiyetleri göstermediğini görmekteyiz. Din değişmedi. Dinin hassasiyetleri, kriterleri aynı. Yaptıklarımızın karşılığında bizlere verilecek cennet ve cehennem de aynı ilkeler çerçevesinde bize sunuluyor. Fakat değişen dünyadaki bu çarpıklığı analiz etmekte büyük fayda olduğu kanaatindeyim. Yani, dindar; namazında, orucunda, zekatında, haccında son derece hassas olan bir nesil ama kul hakkı, kamu hakkı konusunda o kadar hassas olamıyor maalesef. Bunun da bir şekilde tartışılması, problemlerin ne olduğunun, dindar neslin neden ahlak konusunda bu kadar zafiyet gösterdiğinin sebeplerinin irdelenmesi gerektiği kanaatini taşıyorum. Bu sempozyumun bereketli, hayırlı olmasını temenni ediyor, emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum şeklinde konuştu.

Fakültede akademik camia ve toplum için önemli çalışmalar yapıldığını kaydeden Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kamil Güneş, Desteklerinden dolayı

Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorluya, Konya İl Müftülüğüne, Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Agil Şirinov ve çalışma arkadaşlarına, Konya İlahiyat Fakültesi Vakfı yönetimine ve emeği geçen, katkı sunan herkese teşekkür ediyor, sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum ifadelerini kullandı.

Asırlarca İslam, Dünyada Pozitif Değişime Öncülük Etmiştir

Tarih boyunca dinlerle değişim arasında çetrefilli bir ilişkinin olduğunu belirten Azerbaycan İlahiyat Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Agil Şirinov, Zira bazı dini yorumlar, insanlığın değişim serüvenine pozitif katkı sağlarken, değişim ve gelişimin önünde engel teşkil etmiş dini yorumların olduğu da vakıadır. Dinimiz İslam, pozitif değişimin önünde engel olmadığı gibi, aksine bu değişimin lokomotifine dönüşmüş, cahiliye toplumunu ilahi direktifler doğrultusunda hadarî bir cemiyete dönüştürmeyi başarmıştır. Bunun sayesinde, devasa bir medeniyet oluşmuş ve yine bunun sayesinde İslam dünyası, bütün yönleriyle asırlarca dünyada pozitif değişime öncülük etmiştir. Maalesef son birkaç asırdır İslam dünyasının, insanlığın değişim serüvenindeki liderlik vasfını kaybettiğini görmekteyiz. Bilim ve teknoloji meselelerinde bariz şekilde kendini göstermektedir bu konu. Değişen dünyada gerek kültürel gerek bilimsel ve düşünsel gerekse de siyasi birçok meydan okumalarla karşı karşıyayız. Bu meydan okumalar bilim ve teknoloji alanında olduğu gibi düşünce alanında da olması mümkündür. Özellikle ibadet alanında son birkaç yüzyılın meydan okumalarının dikkate alınması, İslami ve dini ilimlerin, bu değişime uygun bir şekilde ele alınması artık bir zaruret haline gelmiştir. Bu sempozyum, değişim ve din konusunda sadra şifa sunumlarla çeşitli alanlarda bize yol gösterecektir. Özellikle dijitalleşme ve yapay zeka konularında da sunumların olması umut vericidir. Zira yeni dünyada değişimin temel lokomotifleri az önce adını andığım alanlardır diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Kasım Küçükalp tarafından İnsanlığın Değişim Serüveni ve Din başlıklı açılış konferansı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Küçükalp, konferansın sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtladı.

Sempozyum, ilk gün üç farklı salonda yüz yüze, ikinci gün ise dört farklı salonda eş zamanlı olmak üzere toplam on yedi oturumda gerçekleştirilen sunumların ardından kapanış ve değerlendirme oturumu ile sona erdi

NEÜ’DE DİN KONUSU GÜNDEMDEYDİ

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 93057

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
UĞUR İBRAHİM ALTAY’DAN TEŞEKKÜR ALDILAR
UĞUR İBRAHİM ALTAY’DAN TEŞEKKÜR ALDILAR
EREĞLİ BELEDİYESİ ORTA REFÜJLERDE ÇALIŞMA YAPIYOR
EREĞLİ BELEDİYESİ ORTA REFÜJLERDE ÇALIŞMA YAPIYOR