EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UMUT AKPINAR ÇİÇEK İSTEMİYOR

EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UMUT AKPINAR ÇİÇEK İSTEMİYOR

AKPINAR ÇİÇEK GÖNDERMEK YERİNE BELEDİYE HESABINA PARA YATIRIN İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELER VE ÖĞRENCİLERE BURS VERELİM DEDİ

EREĞLİ BELEDİYE BAŞKANI UMUT AKPINAR ÇİÇEK İSTEMİYOR
2024-04-03 02:37:22

Ereğli Belediye Başkanlığına seçilen Umut Akpınar, kendisine tebrik amaçlı çiçek gönderilmesi yerine ihtiyaç sahibi ailelere yardım yapılmasını ve öğrencilere burs verilmesini istedi.

Bunu gerçekleştirebilmek için Ereğli belediyesinin IBAN numarasını Ereğli basını aracılığı ile halka duyuran Akpınar,

"Kıymetli Dostlarım, Hemşerilerim!

Tarafıma tebrik amacıyla çiçek göndermeyi düşünen hemşerilerimden ricamdır. Tebrik çiçeği göndermek yerine ihtiyaç sahibi ailelere yardım ve öğrencilerimize burs katkısı sağlamamız daha anlamlı olacak.

Tebrik çiçeği için gönlünüzden geçen miktarı Ereğli Belediye Başkanlığı'mıza ait

İban numarası TR39 0001 0001 6938 9258 6850 42 olan hesaba göndermenizi rica ederim.

Nazik düşünceleriniz için şimdiden çok teşekkür ediyorum ifadelerine yer verdi.

Ereğli Belediye başkanı Umut Akpınarın duyuru-haber niteliğindeki yazısını değerlendiren gazetemiz sosyal medya aracılığı ile haberi yayınladı.

Bir zamanlar CHPden Ereğli Belediye Başkanlığına aday adayı olan şimdilerde ise Antalya belediyesinde çalışan Onur Osman Gökbudak isimli konuya hakim Ereğlili hemşehrimiz, mevzuat gereği bunun mümkün olduğunu belirterek konu hakkında şu açıklamayı yaptı.

Belediye Başkanlarının 5393 sayılı Belediye Kanununun ilgili bölümünde görev ve yetkileri konusunda şartsız bağış kabul edebilirler.

Ayrıca çiçeklerin bursa ayrılması noktasında az bir detay var.

Yurt içinde ve dışında yüksek öğrenim gören öğrencilere burs, kredi ve nakdî yardım verilmesiyle ilgili esas ve usuller 6.3.2004 tarihli 25394 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs Kredi Verilmesine İlişkin Kanunda düzenlenmiştir. Söz konusu kanunun Amaç ve kapsam başlıklı 1 inci maddesinde bu kanun kanunda gösterilen tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar. denilmektedir.

Kanunun yürürlüğe girdiği ilk halinde 2 inci maddesi Genel bütçeli daireler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadî teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçenin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış, hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tâbi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer tüm kamu kurum ve kuruluşları (belediyeler hariç) birinci fıkrada belirtilen yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi ve nakdî yardım adı altında herhangi bir ödeme yapamazlar; ilgili mevzuatları gereği burs, kredi verilmesini öngördükleri yüksek öğrenim öğrencilerini, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirirler. şeklindeydi.

Ancak Cumhuriyet Halk Partisinin iptal istemiyle 2004 yılında başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesi 2008/165 sayılı kararı ile yukarıda fıkrada belirtilen belediyeler hariç ibaresini iptal etmiştir. Söz konusu kanunun mevcut halinde yanlış yorumlamalar neticesinde artık belediyeler burs veremeyecek gibi yanlış bir algı oluşmuştur. Halbuki belediyeler yine burs verebileceklerdir ancak 5102 sayılı kanunun ve bu kanuna dayanarak çıkarılan Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs Kredi yönetmeliğinde belirtilen esas ve usullere uygun olarak bu hizmeti gerçekleştireceklerdir.

Mezkur kanunun 2 inci maddesi 3 üncü fıkrasında Genel bütçeli daireler ve katma bütçeli idareler ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu dışında kalan kurum ve kuruluşlarca bildirilen öğrencilere ödeme yapılabilmesi için bu kurum ve kuruluşlarca gerekli meblağ, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca belirlenen ödeme tarihinden en geç otuz gün öncesine kadar, Kurum hesabına yatırılır. ve 3 üncü maddesinde Bu Kanunun yayımı tarihinden sonra belediyeler tarafından, yüksek öğrenim öğrencilerine burs, kredi verilmesi veya nakdî yardım yapılması halinde, yapılan yardımların türü, miktarı ve kaç öğrenciye ne kadarlık süre için verildiğine ilişkin bilgiler üçer aylık dönemler itibarıyla Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna bildirilir. denilerek de söz konusu burs hizmetlerinin nasıl gerçekleştirileceği açıkça belirtilmiştir. Diğer yandan belirtmek gerekir ki 5102 sayılı kanun sadece Yüksek öğrenim öğrencilerinin burs kredi ve aylıkları ile ilgili hükümleri düzenlemektedir. Hali hazırda birçok belediye ilk ve orta öğrenim öğrencilerine burs vermektedir. 5393 sayılı Belediye Kanunu ve yürürlükteki mali mevzuat açısından bu durumun önünde bir engel bulunmamaktadır.

Sonuç olarak; belediyeler yüksek öğrenim öğrencilerine bütçesindeki yoksul ve muhtaçlar için ayrılan ödenekten veyahut sosyal yardım adı altında olsa dahi doğrudan burs, kredi veya nakdi yardım yapamaz, bu yardımların Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 71024

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BİLGİN KAMIŞ DESTEK TURUNA ÇIKTI
BİLGİN KAMIŞ DESTEK TURUNA ÇIKTI
EREĞLİ EĞİTİM İŞ SENDİKASI BASIN AÇIKLAMASI
EREĞLİ EĞİTİM İŞ SENDİKASI BASIN AÇIKLAMASI