Son altı ayda Rusya- Ukrayna savaşıyla çalkalanan petrol fiyatları bir 1 haftalık ardan sonra tekrar yükselişini sürdürdü.
Haftanın ilk işlem gününde yüzde 5 artışla Mayıs ayından bu yana en hızlı günlük yükselişi kaydedenBrent petrol 106 doların üzerine çıktı.
ABD ham petrolü 100 dolar üzerindeki seyrini koruyor. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta 99 dolara kadar inmişti.
Türkiye'de ise dolardaki yükseliş akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkiliyor.
Merkez Bankasının tüm müdahalelerine rağmen dolar 17,50 TL'ye çıkmış durumda.
Önceki gün brent petrol 100 dolarken benzine 95 kuruş indirim geldi. Motorine ise Kurban Bayramından önce indirim gelmişti.
Hem dolar kurundaki yükseliş hem de petrol fiyatındaki artış akaryakıt fiyatlarına zammı yeniden gündeme getirdi.
Öte yandan, Suudi Arabistan'ın Biden'e petrol üretiminde net bir taahhütte bulunmaması ve Kanada'dan ABD'ye gelen petrol akışında yaşanan kesintiler fiyatlamalar üzerinde etkili olan temel faktörler arasında yer alıyor.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin daha önce ilan ettiği gibi petrol üretimini günlük 13 milyon varile çıkarma kararı aldığını, bunun dışında ek kapasiteleri olmayacağını belirtmişti.
Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, Suudi Arabistan'ın petrol üretimini 1 milyon varilden fazla artırarak günlük 13 milyon varile çıkarma planıyla ilgili bir takvim paylaşmadı.
Suudi Arabistan dışında, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubundan petrol üretimini artırma yönünde açıklama yapılmadı.
ABD Başkanı Joe Biden'ın Suudi Arabistan petrol üretimini artıracak sözü de yalan oldu.
Öte yandan, dünyanın ikinci büyük petrol tüketicisi Çin'de Kovid-19 vakalarında görülen artış ve getirilen yeni kısıtlamalar ile artan resesyon endişeleri fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.