Geçmişte Ereğli Ziraat Odası Başkanlığı da yapan çiftçi önderi Cafer Tatlıdil, Konya şu an Trakya bölgesinden sonra en fazla ayçiçek üretimi yapan 2. bölge. Konya Ovası'nı Ayçiçek ile süsleyebiliriz. Ayçiçek ithalatı yüzde 15-20lere düşer dedi.
Konyada tarım sezonunun başlaması için havaların ısınmasını bekleyen çiftçiler, son dönemlerde yağan yağışlardan dolayı umutlu. 2.2 milyon hektar arazide bitkisel üretimin yapıldığı Konyada gözler nisan mayıs ayındaki yağışlara çevrildi. 2021in son 2 ayı ile 2022nin ilk aylarında yağan yağışların toprak ve bitkinin ihtiyacı olan su miktarını karşıladığını ifade eden çiftçi önderi Cafer Tatlıdil, Bu yağışların yer altı suyu ve toprağın ihtiyacı olan tavı saklama oranı yüksek olur. Çiftçi açısından fevkalade sevindirici bir olay. Önümüzdeki süreçte havalar iyileşmeye başladıkça çiftçimiz araziye çıkacak. En azından bu yağış kuraklık korkusunun önünü kapattı. Yani bu kar yağışı ile kuraklıktan kurtulmuş olduk. Tabi ki bu süreçten sonraki yağışlarda bitki için önemli. İnşallah onlarda elde edilir de rahatlarız. Toprak ne kadar yağış alırsa o kadar da azotlu gübreye ihtiyaç duyar. Özellikle buğday ve arpaya azotlu gübre atılacak. Gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle gübre istenilen kadar atılamayacak. Daha önce dekarına 20-25 kilo gübre atan çiftçimiz bu sene 10-15 kilo atacak. Bu da maalesef verimi düşürecek. Çiftçimizin beklentisi devletimiz tarafından gübrenin yüzde 50sinin sübvanse edilmesi. Eğer sübvanse edilirse yeteri kadar gübre atılır ve üretim artar. Konya ovası Ayçiçeği tarlasına döner dedi.
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.