Yatağa girmeden bir saat önce bilgisayar, televizyon , cep telefonu gibi elektronik eşşaları kullanmayın ve izlemeyin. Özel Konya Farabi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr.Rahime Seren, bu cihazlardan salınan mavi ışık beyinde gündüz olduğu mesajını yayarak melatonin salınımını azaltır ve uykunun gelmesini engellendiğini söyledi.
Okulların açılmasıyla birlikte uzun bir tatil döneminden çıkan öğrencilerin bozulan uyku düzenlerinin tekrar düzene girmesi gerekiyor diyen Nöroloji Uzmanı Seren, " Özelikle ilk ve ortaokul öğrencileri için uyku sadece bir dinlenme değil aynı zamanda büyümeleri için çok gereklidir. Melatonin isimli hormon uyku-uyanıklı döngüsü sağlayan akşam saatlerinde salgılanmaya başlar ve gece 02:00- 03:00 saatlerine kadar artmaya devam eder. Ayrıca bu saatlerde özelikle 23:00- 24:00 saatleri arasındaki protein yapımı ve hücre çoğalmasını sağlayan büyüme hormonu salgılar.Bu yüzden çocukların engeç 23:00 saatlerinde uykuya dalması gerekmektedir. Aynı şekilde bu saatleri uyuyarak geçirmemek gece saatlerine kadar televizyon seyretmek, bilgisayar karşısında oturmak, cep telefonuyla ilgilenmek, ışığı yanık bırakmak melatonin salınımını azaltmakta bu durum ileride başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıkların görülme sıklığında artışa neden olmaktadır. Sabah güneş doğmasından sonra kortizol ve adrenalin salgısı arttığından, uyku yoğunluğu ve doyumu gerçekleşmez. Aslında bu saatlerde uyanık olma kişinin güne daha zirvede olmasını sağlar" dedi.
Çocukların ve Yetişkinlerin Uykularının Kaliteli Olması İçin Dikkat Etmesi Gerekli Olan Kurallar Var
Uyku günlük yaşamı bir süre için kesintiye uğraması yada boşa geçen zaman olmadığına dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Uzm.Dr.Rahime Seren, sağlık ve rahat bir uyku için " Uyku düzenini hafta sonunda bile değiştirmeden yaklaşık olarak aynı saatlerde olmasına dikkat edilmeli. Gün içinde spor aktiviteleri yapılmalı. Akşam yemeğini yatmadan en az 2-3 saat önce yemek, fakat aç olarakta uyumamız gerekir. Açlık uykuya dalmayı geciktirir ve gece uyanmaya sebep olur. Uyaran maddeler dediğimiz çay, kahve kola içecekler en geç 3 saat önce içmeyi bırakmalıyız. Uyumak için kullandığımız odada hafif bile olsa ışık olmamalı. Çünkü ışık melatoin ve seratoin üretimi bozar.Teknolojik cihazlar açık olmamalı. Çünkü bu cihazlar melatonin ve seratonin salınımını bozar. Oda sıcaklığı 18-22 derecede olmasına dikkat edilmeli. Uyanmak için yüksek sesli alarmları kullanmak gereklidir. Yüksek sesli alarm aniden uyanmamıza ve daha sersem olmanıza neden olur. Aslında düzenli uyuduğumuz takdirde alarma gerek kalmadan biyolojik saatimiz sabah sizi kendiliğinden uyandıracaktır" şeklinde konuştu.
Yaklaşık 85 Türde Uyku Bozukluğu Hastalığı Var
Zihinsel ve fiziksel sağlığımızı her gün yenilmemiz için önemli olan ve yaşamımızın üçte birini kapsayan aktif bir dönemdir. Uyku bozukluğu yaşam kalitesinin azalmasına ve kişinin sağlığında bozulmalara neden olur. Uyku bozuklukları, trafik ve mesleki kazalara neden olabilir.Bazı uyku bozuklukları uykuya dalma ve sürme güçlüğüne yol acar.Diğer uyku bozuklukları gündüz aşrı uykululuğa neden olabilmektedir. Vücudun biyolojik saati ile ilgili sorunlar kişilerin yanlış zamanda uykulu olmasına neden olur.Bunlar uykuda yürüme, altını ıslatma kabuslar ve diğer sorunlarda uykuyu kesintiye uğratabilir.Bazı uyku hastalıkları ise yaşamı tehdit edebilir.Eğer uykunuz bir aydan daha uzun süredir bozuksa ve sizi günlük işleyişlerinizi bozuyorsa en kısa zamanda doktora başvurun.
www.farabihastanesi.com.tr
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.