Türk Şeker Fabrikaları tarafından pancar küspesi tonunun 240 liradan üreticiye satılacağının belirtilmesinin ardından açıklama yapan Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, Bu fiyatlarla üretim yapmamız imkansız dedi
Tarımsal ve hayvansal üretim yapan üreticiler son zamanlarda girdi maliyetlerinin yükselmesinden yakınırken Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.nin de küspe fiyatını 240 TLden açıklaması üreticilerin tepkisine yol açtı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., bu yıl üreticiye pancar küspesinin tonunun 240 liradan satılacağını duyurdu. Küspe fiyatının 240 liradan açıklanmasının ardından Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız açıklama yaparak fiyatların düşürülmesini istedi. Küspe tonunun 190-200 lira bandında olması gerektiğini söyleyen Yıldız, Birliğimiz ve Türk Şeker Fabrikaları A.Ş. arasında 1 aydan uzun süren görüşmeler neticesinde bir protokol yapılmıştır. Bu protokol ile yetiştiricilerimiz ve şeker fabrikaları arasında olan aracıların ortadan kaldırılması, üreticilerin direk fabrikadan alım yaparak desteklenmesi amaçlanmıştır. Türk Şeker Fabrikaları A.Ş. Türkiye genelinde küspe satış fiyatının 230-240 TL/ton olarak belirlemiş, bu fiyatın altında satış yapılmayacağını beyan etmiştir. Bu fiyatın yüksek olduğu ilgililere iletilmiştir. Birliğimiz tarafından 235 TL/ton fiyatla alınan pancar küspesi, yetiştiricilerimizden kâr amacı gütmeden 240 TL/ton olarak satışa sunulması amaçlanmıştır. Ancak pancar üreticisi çiftçimizin 100 TL/ton olarak satışını yaptığı küspe kartının paketleyip 240 TL/ton olarak üreticiye satılması kabul edilebilecek bir durum değildir. Üreticilerimizin sesine kulak vererek, yetiştiricilerimizin kabul edebileceği bir fiyat oluşuncaya kadar Türk Şeker Fabrikaları A.Ş. ile yapılan protokolden çekildiğimizi kamuoyuna saygı ile ilan ederiz dedi.
ÜRETİCİNİN MALİYETLERİ ÇOK FAZLA
Başkan Yıldız, gazetemize yaptığı açıklamada, son dönemlerde üreticinin girdi maliyetlerinin giderek yükseldiğini ve üreticinin zor durumda kaldığını belirtti. Yem fiyatları ve diğer girdi maliyetlerinin düşürülmesi için birçok girişim yaptıklarının da altını çizen Yıldız, Üreticimiz için önemli bir yem olan pancar küspesinin açıklanan yeni fiyatını yüksek buluyoruz. Bunun yanında yem, saman, elektrik gibi birçok harcama grubu da oldukça yüksek. Üreticilerimiz son dönemlerde bu durumlardan dolayı yetkililere şikâyetlerini bildiriyorlar. Artık bu fiyatların makul seviyelere gelmesi ve üreticimizin rahatlaması gerekiyor dedi.
TARIMSAL GİRDİ FİYAT ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 6,74 ARTTI
TÜİK tarafından açıklanan Tarım-GFE 2020 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,61, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 3,94, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,74 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,53 artış gösterdi. Ana gruplar itibariyle bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 0,55, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 0,97 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 6,21, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 10,06 artış gösterdi. Alt gruplar itibariyle, bir önceki yılın aynı ayına göre azalış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 2,77 ile tarımsal ilaçlar ve yüzde 2,66 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en fazla artış sırasıyla yüzde 16,49 ile makine bakım masrafları, yüzde 11,28 ile diğer mal ve hizmetler ve yüzde 9,78 ile hayvan yemi alt gruplarında gerçekleşti.
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.