Pasif içiciliğin sigara içmek kadar zararlı olduğunu vurgulayan Ereğli Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yavuz, Kendileri sigara içmedikleri halde ev veya iş yerlerinde pasif olarak dumana maruz kalan kişilerde akciğer kanseri gelişme riski %20-30 artmaktadır. dedi.
Yavuz açıklamasında "Çevresel tütün dumanı çocuklarda, beyin tümörleri, orta kulak hastalıkları, lenf kanseri, lösemi, solunum fonksiyonlarında yetersiz gelişim, astım, ani bebek ölüm sendromu ve alt solunum yolu hastalıklarına; erişkinlerde ise inme, felç, damar sertliği, koroner kalp hastalığı, kalp krizi, meme kanseri, üst solunum yolu kanserleri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, solunum fonksiyonlarında kayıplara; gebelerde erken doğuma, fetüste ise düşük doğum ağırlığına yol açmaktadır" ifadelerini kullandı.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yavuz, tütün dumanının insan sağlığına olan zararlı etkilerine ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Sigara içenin çevredeki havaya kattığı dumana ‘çevresel tütün dumanı denir. Sigara dumanı içinde 5.000den fazla kimyasal madde vardır. Bunların 70den fazlası doğrudan kanser yapıcıdır. Çevresel tütün dumanı ile kaplı havayı soluyan kişinin sağlığı istemeden ve çoğunlukla farkında olmadan zarara uğramaktadır. Çevresel tütün dumanı maruziyetine bağlı olarak hemen ortaya çıkabilen sağlık etkileri gözlerde tahriş, sulanma, yanma, baş ağrısı, burunda rahatsızlık, akıntı, öksürük, boğaz ağrısı, kalp hızı ve tansiyonun yükselmesi, solunumsal yakınmalarda artış, enfeksiyonlar; kalp hastalığı olan kişilerde kalp krizi geçirme riskinde artış; astım ve alerjik hastalıklarda alevlenmedir. Çevresel tütün dumanı çocuklarda, beyin tümörleri, orta kulak hastalıkları, lenf kanseri, lösemi, solunum fonksiyonlarında yetersiz gelişim, astım, ani bebek ölüm sendromu ve alt solunum yolu hastalıklarına; erişkinlerde ise inme, felç, damar sertliği, koroner kalp hastalığı, kalp krizi, meme kanseri, üst solunum yolu kanserleri, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım, solunum fonksiyonlarında kayıplara; gebelerde erken doğuma, fetüste ise düşük doğum ağırlığına yol açmaktadır. Tamamen dumansız iç ortamlar şarttır. Çünkü dünyada tütün ürünü kullanmayan kişi sayısı, kullananlardan daha fazladır. Sağlığa zararlı olduğu kesin bilinen tütün dumanından korunmak, bu kişilerin en doğal hakkıdır. Tam dumansız iç ortam oluşturarak, işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı etkilerinden korumak mümkündür. Tam dumansız ortamlar oluşturarak özellikle gençlerin sigaraya başlaması özendirilmemiş olur. Tüm insanların, tüm çocukların, tüm çalışanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. İş yerlerinde tam bir sigara yasağı uygulanması ile sigara içen bireylerin tüketim miktarları yüzde 15 oranında azalmakta ve hatta bu kişilerde sigarayı bırakma oranları yüzde 80 düzeyinde artış göstermektedir. Açıktır ki, bu yasal düzenlemeler, insanları korumakta ve tütün endüstrisinin kar oranlarında azalmaya yol açmaktadır.
HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ, SİGARA İÇMEYENLERİ ÇEVRESEL SİGARA DUMANINDAN KORUYAMAZ
Havalandırma sistemlerinin, sigara içmeyenleri çevresel sigara dumanından koruyamadığını belirten Dr. Yavuz, Tütün dumanı zehirli gaz ve partiküller içermektedir. Havalandırma sistemleri bu partikül ve zehirli gazları temizleyemez. Çalışmalar, gelişmiş havalandırma ekipmanlarının iç ortam havasını temizleyemediğini göstermiştir
Pasif içicileri korumaya yönelik, dumansız bir Türkiye oluşturmak amacıyla kapalı alanlarda sigara tüketiminin yasaklanması amaçlanmış ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Dumansız Hava Sahası kampanyası başlatılmıştır. Bu kampanya ile ülkemiz, tütün kontrolü konusunda yasal düzenlemesi olan sayılı ülkeler arasına girmiş, pek çok ülkeye örnek ülke konumuna gelmiştir ifadelerini kullandı.
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.