Uzun zamandır uyuyan Hasandağının periyodik patlamalı sınıfından bir dağ olduğu ve Tuz Gölünden Ersiyese kadar uzanan volkan hattının merkezinde bulunurken, geniş Kapadokya hattının da bugünkü haline dönüşmesinin yegane mimarı olarak karşımıza çıktı.
20 Eylül tarihinde merkez üssü Niğde Bor ilçesi Obruk köyü civarında gerçekleşen 5.1lik güçlü depremin ardından Niğde ve çevresi artçı depremler ile beşik gibi sallanmaya devam ederken Deprem bölgesine ihtişamı ile bakan veperiyodik patlamalarıyla tanınanstratovolkan sınıfından bulunan ancak çok uzun zamandır uyuduğu gözlemlenen, zaman zaman yüksek zirvesine yakın yerlerinden dumanlarda çıkan Hasandağı yeni bir araştırmanında konusu olmaya devam ediyor.
ÇİFT BAŞLI VOLKANİK DAĞ
Hasandağı olarak tek isimle anılan ve depremlerin ardından yeniden tartışmaya açılan, heybetiyle bölgenin merkezinde bulunan dağın Büyük Hasan ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri olduğu da bilinmelidir. Bu durum çok sıklıkla görülmeyen fakat ciddi anlamda işlenmesi gereken bir konudur.
HASANDAĞI EN GENİŞ VOLKANİK YAYILIŞ HATTINDA
Niğdede ve komşu il Aksarayda irili ufaklı birçok değerde meydana gelen depremler, tüm Türkiyede olduğu gibi dünyanın da gündemine girdi. Birçok araştırma kuruluşu konu hakkında araştırmalar yapıp veriler hazırlamaya başlarken, uzun zamandır uyumakta olan3 bin 268 rakımlıHasandağı,2 bin 898 rakımlıMelendiz dağı,2 bin 727 rakımlı Keçiboyduran dağı, 2 bin 172 rakımlı Göllüdağ gibi volkanik yapılar, İç Anadolu Bölgesi'nin en geniş yayılışa sahip volkanik ünitesi olmalarıyla birlikte yeniden araştırmaların merkezinde yer aldılar.
TUZ GÖLÜNDEN ERCİYESE UZANAN VOLKANİK HAT
Erciyes Dağından sonra İç Anadolunun en büyük dağı olan HasandağıTuz Gölü'nün güneyinde bulunanKaracadağ,Meke DağıveKaradağdaErciyes Dağıile aynı hat üzerinde bulunan bir volkanik hat çiziyor.
HERŞEY 20 EYLÜLDE YENİDEN DEĞİŞTİ
Bugüne kadar elde edilen verilere göre oldukça taze ve karakteristik volkan şekilleriyle ülkemizin en genç volkan dağları arasında bulunan Hasan Dağı volkanik ünitesi tarihi çağlardan bu yana daldığı uykusuna devam ettiği düşüncesi taki 20 Eylül tarihine kadar devam ederken 5.1lik depremin ardından gözler dağa çevrildi ve bilim insanlarının da dikkatini çekti.
KAPADOKYA BÖLGESİNE ETKİSİ
Geçmiş dönem araştırmalar ve incelemelerde Kapadokya bölgesinin doğal görselliğinin ve Niğde-Nevşehir-Aksaray, Kırşehir ve kısmen Kayseri bölgelerinin bugünkü yer yüzü şekillerinin de mimarlarının başında Hasandağının tarihler boyunca gerçekleştirdiği volkanik patlamalar ve hareketliliklerin yanı sıra diğer doğa olaylarının da etkisiyle ortaya çıktığı yapılan araştırmalarda kaydediliyor. Böylece Kapadokya bölgesi olarak bilinen bu doğa harikası alan Hasandağı ve sıralı volkanların ortaya çıkarttığı büyük bir sanat eseri olsa da, bu durum aynı zamanda olası bir tehlikenin de yanı başımızda olduğunu gösteriyor.
PERİYODİK PATLAMALARIYLA BİLİNİYOR
Hasandağı Stratovolkan sınıfında yer alırken bu tür dağların volkanlar dikyamaçlarıylave periyodik patlamalarıyla tanınıyor. Bu konuda henüz bir açıklama veyahut resmi bir veri paylaşımı olmaz iken, son yaşanan artçı depremler ile vatandaşlar evlerine girmeye korkar hale geldiler.
YEREL HALK TEDİRGİN
Bölgede yaşayan vatandaşlar 20 Eylül tarihinden bu yana süregelen irili ufaklı depremlerden dolayı oldukça endişeli bir süreç geçiriyor. Birçok vatandaş sürekli yaşanan bu sarsıntılardan endişeli olduğunu söylüyor.
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.