Ereğlinin il olma hayali ve umutla geçen yıllar...
Colombia

Ereğlinin il olma hayali ve umutla geçen yıllar...

Albert Einsteinın dediği gibi, Mantık sizi A noktasından B noktasına götürür. Hayal gücü ise her yere. Ereğli asırlık hayallerinin peşinde...

Ereğlinin il olma hayali ve umutla geçen yıllar...
2023-09-08 05:09:07

Özellikle seçim dönemlerinde gündeme gelen Ereğlinin il olma hayali, yıllar öncesinden süre gelen bir istek.
Ereğlide her yaştan insanın hayatında defalarca kez duyduğu "EREĞLİ İL OLACAK" sözünün çok eskilere dayandığı bir gerçek.
Yıllanmış hikaye
Ereğlililerin il olan Ereğlide yaşama isteği aslında koskocaman bir hayal, bitmek tükenmek bilmeyen bir arzu, bir heves ve bir tutkuya dönüştü.
İlk olarak 1889 yılında konuşulmuş Ereğlinin vilayet olma isteği ve aradan geçen bunca yıla rağmen bu tutku hiç bitmemiş, gündemden hiç düşmemiş ve bu yıllar içerisinde defalarca kez söz verilmiş ama hiçbir zaman verilen sözler tutulmamış.
Paşa Ereğliyi çok sevmiş
Ereğlinin il olması için ilk resmi girişim, 1889 yılında dönemin Konya Valisi daha sonra Sadr-ı Azam olan Said Paşanın Ereğliyi ziyareti ile yapılmış.
Ereğliyi gezen ve doğasını, havasını hele hele insanlarını çok seven Sadr-ı Azam Said Paşanın Ereğliyi çok beğenerek Padişaha Ereğlinin vilayet olmasını teklif etmesi ile başlamış Ereğlinin il olma hikayesi…
Evet o dönemde başlamış ancak siyasi ve idari karışıklıklar neticesinde bir türlü Paşanın isteği gerçekleşmemiş.
Tabi Ereğlililer unutur mu İL OLMA HAYALİNİ?
Takvimler 1901i gösterdiğinde Ereğlinin il olması için ikinci bir girişimde bulunulmuş ve 1901-1906 yılları arasında Ereğlide Kaymakamlık görevini yürüten Şükrü Efendi zamanında hükümete yeniden bildirilmiş bu tarihi istek ancak yine netice hüsranla sonuçlanmış.
İl sözünü ilk defa Menderes vermiş
Takvim yaprakları bu kez 1956 yılını gösterirken, Karamanın Ayrancı ilçesinde yapımı tamamlanan Ayrancı Barajının açılışına dönemin Başbakanı Adnan Menderes ve Cumhurbaşkanı Celal Bayar da katılmışlar. Gerçekleştirilen açılış programında bizzat Merhum Adnan Menderes ve Celal Bayar tarafından da Ereğlinin il olması konusunda söz verilmiş ve resmi ağızlardan verilen ilk söz olarak tarihe geçmiş…
Verilen sözler Ereğli halkının umutlarını yeşertmiş, heyecanlandırmış olsa da mücadele devam etmiş ve o günden 1960a kadar Şehabettin Sayın ve Faruk Sükan başkanlığında oluşturulan heyetler Ankaraya çok defa gidip gelse de bir sonuca varılamamış. Verilen sözler sadece sözde kalmış.
Yılmamış Ereğlililer, mücadeleden asla vazgeçmemişler ve sene 1994 olduğunda, Bölge Milletvekili Sayın Hasan Avşar başkanlığında oluşturulan bir başka heyet de eskitmiş Ankara yollarını ama yine bir sonuca varılamamış.
Verin Aliyi Alın Valiyi
Bu hikâyeyi neredeyse herkes bilir, ya da birilerinden duyar: "Verin Aliyi alın Valiyi…"
Anavatan Partisinin iktidar olduğu yıllarda yine bir seçim döneminde yine gündeme gelmiş Ereğlinin il olma hikayesi…
Dönemin Başbakanı Merhum Turgut Özal da Ereğliye il sözü vermiş ancak girişimler ve gelişmeler o kadar ilerlemiş ki Ereğlinin il olma hayali seçim sonuçlarına bağlanmış ve hatta pazarlık yapılmış.
ANAP Hükümetleri döneminde Ereğliye il sözü verilmiş ve "Verin Aliyi Alın Valiyi" noktasına kadar taşınan görüşmelerde seçim sonuçlarından ANAPın adayı Ali Talip Özdemirin seçilmesi istenmiş Ereğli halkından. Karşılığında da Ereğlinin il olması için sözler verilmiş.
Sözler verilmiş verilmesine ama Karaman doğumlu olan ve 4 dönem milletvekilliği yapan Işın Çelebinin etkisi ile Karamanda ANAPa çıkan oy oranının Ereğliye nazaran çok daha yüksek olması Karamanı illiğe taşırken Ereğlinin hayalini bir başka bahara ertelemiş.
Evet seçim sonuçlarına göre Karaman Konyadan ayrılarak İl olmuş ve Ereğli tarihi bir fırsatı kaçırmış.
En çok 83 heyecanlandırmış
ANAPtan sonra Doğru Yol Partisi döneminde de sık sık gündeme gelen Ereğlinin il olma hayali Merhum Başbakan Süleyman Demirelin "83 PLAKASI EREĞLİNİN OLACAK" sözü bir daha heyecanlandırmış Ereğli halkını…
Pek çok Ereğlili hatırlar, o dönemlerde kağıttan kesilen 83 rakamlarını araçların plakalarına yapıştırdığını…
Hatta o kadar Türkiye gündemine düşmüştü ki Ereğlinin il olma hikayesi dönemin Ereğli Belediye Başkanı Merhum Kenan Akpınar, basın açıklaması yaparak "EREĞLİ İL OLMAZSA KENDİMİ YAKACAĞIM" diye tehdit bile etmişti hükümeti…
Ama olmadı, olamadı, Ereğli halkı hayaline bir türlü kavuşamadı.
Daha sonra,21 dönem Konya Milletvekili Hüseyin Arı ve sonraki dönemlerde bazı milletvekillerince Ereğlinin il olması hakkında kanun teklifleri verildi ancak verilen teklifler hiçbir yerde itibar görmedi ve Ereğli bir türlü isteğine kavuşamadı.
Kılıçdaroğlu da söz verdi...
Genel seçim çalışmaları kapsamında Ereğliye gelen CHP Genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Eğer sandıktan CHP birinci parti çıkarsa Ereğliye geleceğim il meydanından Ereğlilileri selamlayacağım" dedi. Olmadı, seçilemedi. Yıl 2023tü...

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 76577

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
Altyapıda Türkiye’ye Örnek Olacak
Altyapıda Türkiye’ye Örnek Olacak
Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Altay Birleşmiş Milletler’de Konuştu
Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Altay Birleşmiş Milletler’de Konuştu