Fay hatları üzerine bina inşaatı yapılmaması hakkında Kanun teklifini MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu, Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz ile birlikte meclis gündemine taşıyan MHP Konya Milletvekili Esin Kara, Türkiye Diri Fay Haritası baz alınarak yapılan incelemede, Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl gibi 18 ilimizin merkez yerleşim birimleri ile 80ini aşkın ilçe merkezinin ve ilk belirlemelere göre yine içinde son Elazığ Sivrice depremini yaşadığımız köylerin de bulunduğu 502 köyümüzün deprem üretme potansiyeli yüksek aktif fayların geçtiği hatlar üzerine doğrudan oturduğu bilinmektedir. depreme kaynaklık eden Doğu Anadolu Fay Zonu doğrudan Bingöl ve Kahramanmaraş illerimiz, Palu, Sivrice, Gölbaşı gibi ilçeler ile bir çok köy yerleşim birimlerinin içinden geçmektedir. Bu zon üzerindeki yapıların depreme karşı koyarak ayakta kalması mümkün olmamakta ve can ve mal kayıpları ortaya çıkmaktadır. dedi.
DÜZENLEME YAPILMALI
Teklifte; Yüzey faylanmasında zonun genişliği aynı fay boyunca farklı lokasyonlarda değişkenlik gösterebilir. Fayın belirlenmesi, güvenli bir mesafe bırakılması, tahmini yüzey faylanması tehlike kuşağının mühendislik yapılarında oluşturacağı deformasyonun etkisini düşürebilmek için sakınım bandı çizilmelidir. Sakınım bandı genişliği Doğrultulu Atımlı Faylarda fay iyi tanımlanmış ve GPS ölçümleriyle doğrulanmışsa sakınım bandı 40 metre, tahmini haritalama yapılmışsa 100 metre olarak bırakılmalıdır. Normal faylarda taban blokta 15 metre, tavan blokta 40 metre sakınım bandı oluşturmak yeterli olacaktır. Fay hattı ve zonları için mühendislik yapılarında bırakılacak güvenlik mesafeleri için sakınım bandı genişliği göz önünde bulundurulmalıdır.
Çok sayıda il merkezimizin ve ilçelerimizin de benzer durumda olduğu göz önüne alındığında, başta aktif fay hatları veya zonları olmak üzere, doğa kaynaklı afetlere uğramış veya uğrayabilir alanlar üzerine herhangi bir yapı inşa edilmesi önlenmelidir. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile afete maruz alan olarak ilan edilmiş bölgelerin 6306 Sayılı Kanun kapsamına öncelikle alınarak dönüşüme tabii tutulması gerekmektedir.dedi
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.