FAHRİ HEMŞEHRİMİZ, MİLLİ KAHRAMAN, RAHMETLİ DENKTAŞ
Colombia

FAHRİ HEMŞEHRİMİZ, MİLLİ KAHRAMAN, RAHMETLİ DENKTAŞ

FAHRİ HEMŞEHRİMİZ, MİLLİ KAHRAMAN, RAHMETLİ DENKTAŞ
2014-01-14 03:25:32

Ömrünü Kıbrıs davasına ve Kıbrıs Türklerinin devlet sahibi olmasına adayan Denktaş, 27 Ocak 1924 tarihinde, bugün Kıbrıs Rum Kesimi sınırları içinde bulanan Baf bölgesinde doğdu.

1,5 yaşındayken annesini kaybeden Denktaş, Hakim Mehmet Raif Bey’in en küçük oğlu. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderildi.

Arnavutköy’de ilkokuldan liseye kadar eğitim veren Fevzi Ati Lisesi’nde yatılı okumaya başlayan Denktaş, ortaokuldan sonra Kıbrıs’a döndü ve liseyi Kıbrıs’ta bitirdi. Denktaş, 1941’de Lefkoşa İngiliz Okulu’ndan mezun olduktan sonra Mağusa’da tercümanlık, mahkemede memuriyetten sonra bir yılda İngiliz Okulu’nda öğretmenlik yaptı. 1944’te Britis Council’den burslu olarak İngiltere’de hukuk tahsili yaptı. 1947 yılında Lincoln’s Inn’den mezun olup, aynı yıl Kıbrıs’a dönüp avukatlığa başladı.

1949 yılı yaz aylarında savcılık yapmaya başlayan Denktaş, aynı yıl Aydın Hanım’la evlendi.

Denktaş, 27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türkleri’nin düzenlediği ilk mitingde Dr.Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. 1942 yılında Dr.Fazıl Küçük’ün yayımlamaya başladığı “Halkın Sesi” gazetesinde babasından ve onun milliyetçi, Atatürkçü arkadaşlarından işiterek öğrendiği “Türk haklarının İngilizler gasbedildiği” konularının ele alındığı gören Denktaş, Dr. Küçük’le tanışarak, Halkın Sesi gazetesinde imzalı veya imzasız, bazen “Akın Yılmaz” adı altında yazılar yazmaya başladı. Bu ilişki Denktaş’ın Londra’da tahsil yıllarında da devam etti. Denktaş, Ada’ya döndükten sonra lider Dr.Küçük’ün yanında yakın bir dost ve gerektiğinde danışman olarak çalıştı.

Denktaş, 1948 yılında Kıbrıs valisi tarafından kurulan Anayasa Konseyi’nde üye olarak çalıştı. Rum kilisesinin baskısı altında Konseye katılan Akel Partisi, Konsey’den çekilince Meclis kapatıldı. Trük temsilcilerinin ısrarlı talepleri sonucu Hakim Mehmet Zeki Bey’in başkanlığında “Türk İşleri Komisyonu” kuruldu. Denktaş bu komisyonda çalışarak, İngiliz Müstemleke İdaresi’nin gasbettiği hakların iadesi için bir raporun hazırlanmasında rol oynadı.Hükümetin kabul ettiği bu raporda öngörülen yasaların yapılabilmesi için Başsavcılığa görev verildi. Ancak Başsavcılıkta bir Türk savcı yoktu. Liderliğin talebi üzerine 1949’da Denktaş Hukuk Bürosu’ndan ayrıldı ve az bir maaşla savcı yardımcısı oldu.

Birkaç yıl içinde tamamlanması gereken yasalarla ilgili çalışmalar 1954 yılına kadar uzandı. Bu arada Denktaş savcılığa terfi etti. Aynı yıl Kıbrıs’ta yer altı örgütünü kuracak olan bazı kişiler, Yunanistan’dan Ada’ya gizlice girerken yakalandı. Bunların takibi ve yargıya havalesiyle Denktaş’ın görevi daha da önem kazandı. 1957 sonunda İngilizler’in Ada’yı 5-10 yıl içinde Yunanistan’a devredeceğini öğrenen Denktaş, savcılıktan istifa ederek, Dr. Küçük’ün yanında fiili rolünü aldı.

1964 Londra Konferansı’ndan sonra Makarios tarafından “ İstenmeyen Adam” olarak ilan edildi ve Kıbrıs’a girmesi yasaklandı.1968 yılında giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs’a dönen Denktaş, 1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığına seçildi. 28 Şubat 1973’e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Yönetim Başkanı seçildi.

13 Şubat 19752te Kıbrıs Türk Federe Devleti’nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976’da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi.1981 yılında 2.kez devlet başkanı oldu. 15 Kasım 1983’te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edildi. 22 Nisan 1990’da yapılan erken seçimde 2.kez cumhurbaşkanı seçildi.1995’deki seçimlerde tekrar cumhurbaşkanı seçildi.

Denktaş, 24 Nisan 2005’te Annan Planı referandumunun 1.yıldönümünde görevini Mehmet Ali Talat’a devretti. 24 Mayıs 2011’de beyin kanaması geçirerek sol tarafına felç geldi. 29 Ekim’de hastaneden taburcu edildikten sonra ilk kez 15 Aralık 2011’de havanın da güzel olmasından yararlanarak evinden dışarı çıktı. Denktaş, “Benim için ölüyor.” dediler “Dışarı çıktım” dedi. Tekrar rahatsızlanan Denktaş, 13 Ocak 2012 günü vefat etti. Allah, rahmet eylesin….

Türk Ocakları Ereğli Şubesi

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 71092

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR’DAN KRİTİK DEPLASMAN GALİBİYETİ
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR’DAN KRİTİK DEPLASMAN GALİBİYETİ
KONYA RAYLI SİSTEME HAZIRLANIYOR
KONYA RAYLI SİSTEME HAZIRLANIYOR