Pedagog Bahar Can Sosyal Medya Gençlerde Sahte Benlik Oluşturuyor Dedi
Colombia

Pedagog Bahar Can Sosyal Medya Gençlerde Sahte Benlik Oluşturuyor Dedi

BAHAR TERAPİ MERKEZİ KURUCUSU BAHAR CAN IŞIK, SOSYAL MEDYADA SAHTE BENLİK TEHLİKESİ VAR

Pedagog Bahar Can Sosyal Medya Gençlerde Sahte Benlik Oluşturuyor Dedi
2021-11-17 03:28:37

Sosyal medyanın gençlerde sahte benlik geliştirdiğine dikkat çeken Bahar Terapi Merkezi kurucusu Bahar Can, Birey, sosyal medyada farkında olmadan bir rekabet içine giriyor, kendisini farklı göstermeye çalışıyor ve kendisine yabancılaşıyor. dedi.

Çocuk ve Aile Terapisti Pedagog Bahar Can Işık, gençlerde sosyal medya kullanımının artmasının sahte benlik geliştirdiğine dikkat çekerek, ailelere önemli tavsiyelerde bulundu.

Sosyal medyanın bilgi edinme gibi olumlu yönlerinin olmasının yanı sıra bazı olumsuz yönlerinin olduğunu belirten Bahar Can, Sosyal medyanın olumsuz yönlerinden birisi sahte benlik. Maalesef son yıllarda buna çok rastlıyoruz. Birey sosyal medyada farkında olmadan bir rekabet içine giriyor, kendisini farklı göstermeye çalışıyor ve kendisine yabancılaşıyor. Yemek yemesinden giyim tarzına kadar kendisini farklı göstermeye çalışıyor ve sürekli beğenilmek istiyor. dedi.

Pedagog Bahar Can, sosyal medyanın bazı kültürel değer yargılarını yıktığını da ifade ederek, Bizim değer yargılarımıza göre çalışan emeğinin karşılığını alır. Ancak sosyal medya yoluyla Z kuşağı olarak adlandırdığımız gençlerde ‘çalışmadan da para kazanabilirim algısı oluştu. Yeterki, ben bir video çekeyim bununla para kazanayım diye düşünüyorlar. Fakat bu gerçek değildir. Sanal olduğu için hayal kırıklığına uğruyorlar. Bu da gençlerde depresyona neden oluyor. Çünkü bir sosyal medya algısının içerisinde oldukları için kendilerini orada tanıyamıyorlar. Gerçek dünya ile sahte dünya arasında bocalıyorlar. Bu nedenle ‘ben kimliği oturmuyor. diye konuştu.

Yaratıcılığını ve kendi kimliğini kaybediyorlar
Gençlerin sosyal medyada kendilerine bir rol model seçtiklerini ve o kişinin gerçek hayatını bilmeden onun gibi davranmaya çalıştıklarını vurgulayan Pedagogo Bahar Can şunları kaydetti:

Gençler seçtiği kişinin konuşma tarzını, bakış açısını örnek alıyor. Böyle olduğu zaman yaratıcılıklarını ve kendi kimliklerini kaybediyorlar. O kişinin olanaklarına sahip olamadıkları için bu durum ergen yaştaki bireylerde anne baba ile çatışmalara neden oluyor. Kendi olanaklarından daha fazlasını istiyorlar. Bu tip çocuklar sürekli saldırgan oluyorlar ve kendilerinden nefret ediyorlar. Kendilerini olduğu gibi kabul etmekten kaçıyorlar ve hedef belirlemede sıkıntı yaşıyorlar. Kişi kendi becerisini bilmediği zaman yeteneklerini geliştiremez. Maalesef bunun örneklerini görüyoruz. Yeni nesil ikna olmakta ve şükür etmekte sıkıntı yaşıyor.
Bahar Can Işık, sahte benlik gelişen gençlerde özdeğer ve özgüven eksikliği yaşandığına dikkat çekerek bu durumun ileride iş ve aile yaşamına da olumsuz yansımalarının olabileceğini ifade etti.

Sahte benlik oluşan kişilerde içsel konuşma gelişmediğini belirten Bahar Can Işık, Bizim içsel konuşmamız vardır. Bu hayata bakış açımızı geliştirir ve karar vermemizde çok önemli bir etkiye sahiptir. Sahte benlik gelişen insanlarda iç konuşma gelişmiyor çünkü sürekli dışa bağımlıdır ve kendisine yabancıdır. şeklinde konuştu.

Sanal arkadaşa dikkat
Bahar Can Işık, sanal ortamda edinilen arkadaşlıklara da dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, şunları kaydetti:
Maalesef çocuklarımız sanal arkadaşlardan çok fazla etkileniyor. Sadece anne ve babalar değil öğretmenler ve uzmanlar da gençlere ve çocuklara sanal arkadaşın ne olduğunu anlatmalı. Sanal arkadaşı görmeden güvenmemek lazım. Gençlerin sanal arkadaşın yazdıklarına inanmaması gerekiyor. Çünkü sanal dünyada bu durum zorbalığa kadar gidebilir. Çocuk farkında olmadan farklı grupların, çetelerin içine girebilir. Bu nedenle gençlere sanal ortamdaki kişilerle arkadaş olunamayacağını söylemek gerekiyor. Biz gençlerimizi doğru bilgilendirdiğimiz zaman gerçeğin farkına varıyorlar.

Gençlerin görüşlerine değer verilmeli
Anne ve babanın gençlerin fikirlerine önem vermesi gerektiğini belirten Pedagog Baühar Can Işık, Ergenler genelde ne yetişkin ne de çocuklar. Çok farklı bir evrede yaşıyorlar. Anne ve baba özellikle onları sevmenin yanı sıra onları kabul etmeli ve onların görüşlerine değer vermeli. Örneğin, eve bir eşya alınacağı zaman onlarında fikri sorulmalı. Çünkü bu gençte ‘ben de varım hissi yaratıyor. Ergen çocuklar kararlarına değer verilmesini istiyor. Bu nedenle anne ve babalar çocuklarıyla empati kurup, aile içinde demokratik bir yapı oluşturmalı. Bir de ailelerin ergenliğin geçici bir durum olduğunu kabul etmeleri gerekiyor. Ergen yaştaki gençler bana geldiği zaman ben onlara yetişkin gibi davranıyorum. Onlarda kendilerine değer verildiğini hissediyor. Ergenlerin en büyük sıkıntısı inatlaşmak çünkü kendilerinin anlaşılmadığını düşünüyorlar. Onlara bir şeyleri sen de biliyorsun düşüncesini empoze ettiğiniz zaman onlar anlayabiliyor. ifadelerini kullandı.

Gençlere ve çocuklara sosyal medyanın ne olduğu anlatılmalı
Bahar Can Işık, gençlerin ve çocukların sosyal medyayı doğru kullanabilmesini sağlamak için 8 yaşından itibaren sosyal medyanın süresine ve içeriğine dikkat ederek sosyal medyanın ne olduğunun onlara anlatılması gerektiğini söyledi.
Günümüzde yetişkinlerin birçoğunun da sosyal medya bağımlısı olduğuna vurgu yapan Bahar Can Işık, İnsanlar onay arayıcılık peşinde ve hep onaylanmak istiyorlar. Farkında olmadan sahte ben üzerine yatırım yapıyorlar. Bizim sevilme, güvenilme ve özerklik gibi duygusal ihtiyaçlarımız var. Birçok insan çocukluğunda sevilme ve onaylanma ihtiyacı giderilmediği için gençlik ve yetişkinlik döneminde bu ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Durmadan onay arayıcılığına gidiyor. Burada iki tip aile var. Birinci aile çocuğun sevilme ihtiyacını karşılamaz. İkinci tip aile ise gereğinden fazla sevgi verir. Eğer çocuğun çekirdek duygu ihtiyacını gidermezseniz sürekli onu ister ve bir fırsat bulduğunda kendisini göstermeye çalışır. İkinci tipte ise sürekli onay herkes tarafından onay almaya çalışır. diye konuştu.
Çocuğun mutlu bir birey olarak yetişmesi için akışta olması gerektiğini ifade eden Pedagog Bahar Can Işık, mantıksal sınırlar koyarak çocuğa sorumluluk verilmesi gerektiğini belirtti. Vatan, Hayatta inişler ve çıkışlar vardır. Çocuğun dünyayı pembe görmemesi ve gerçek dünyanın ne olduğunu bilmesi gerekiyor. Bir çocuk eğer hata yapıyorsa o hatanın sorumluluğunu alması gerekiyor.dedi.
Bahri Can

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 73549

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
“PEDAL KAFE İÇERİK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI” RAPORU YAYINDA
“PEDAL KAFE İÇERİK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI” RAPORU YAYINDA
KONYA’DA BASIN MENSUPLARINA İLK YADIM EĞİTİMİ VERİLİYOR
KONYA’DA BASIN MENSUPLARINA İLK YADIM EĞİTİMİ VERİLİYOR