Şeker fabrikaları satılıyor-
Colombia

Şeker fabrikaları satılıyor-

Türkiyenin şeker pancarı üretimi için büyük önem taşıyan şeker fabrikaları, yeniden satışa çıkarılıyor.Kaynak: Şeker fabrikaları satılıyor-

Şeker fabrikaları satılıyor-
2018-02-15 09:36:51

Milli Gazete'nin etkin yayınları, hükümeti geçmişte şeker fabrikalarının özelleştirilmesi konusunda büyük bir yanlıştan geri döndürmüştü. Bu süre içinde ülkenin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarının üretim, verimlilik ve rekabeti açısından hiçbir strateji belirlemeyen hükümet, şeker fabrikalarını sessiz sedasız yeniden satışa çıkarmaya hazırlanıyor.

BAŞBAKAN 'ÖZELLEŞTİRMENİN GEREKÇELERİNİ' ANLATTI

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın önceki gün şeker fabrikalarının bulunduğu bölge milletvekilleri ile özel bir toplantı yaptığı ortaya çıktı. Toplantıda, bölge milletvekillerine 'özelleştirmenin gerekleri' anlatıldı. Toplantı sonrasında kamuoyuna bir açıklama yapılmazken, satış ilanına önümüzdeki günlerde çıkılması bekleniyor.

İLK PLANDA 15 FABRİKA SATILACAK!

Alınan bilgilere göre hükümet ilk olarak, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki kapasitesi düşük fabrikalarla arazisi değerli olan fabrikalar hariç, 15 fabrikanın satışını yapacak. Eskişehir ve Ankara gibi arazisi değerli fabrikalar da ikinci ihale ile elden çıkarılacak.

YANLIŞTAN GERİ DÖNÜLMÜŞTÜ

Bilindiği üzere şeker fabrikalarının satış ihaleleri 2009 ve 2012 yıllarında iptal edilmişti. 2009 yılında yapılan ihaleler, üretim şartı korunmadığı için Danıştay tarafından iptal edilirken, 2012 yılında ise dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından durdurulmuştu.

PEKİ, NE OLDU DA YENİDEN SATIŞA ÇIKIYOR?

Peki, ne oldu da ülkenin stratejik fabrikaları yeniden satışa çıkarılacak? Kamunun elindeki 25 şeker fabrikasına yönelik hiçbir yatırım ve planlama yapmayan hükümet, fabrikaları sadece bütçeye ek gelir sağlamak için satışa çıkaracak.

ALMANYA BİLE ŞEKER FABRİKALARINI YENİDEN YAPILANDIRDI!

Avrupa, son 15 yılda şeker fabrikaları başta olmak üzere şeker sektörünü yeniden yapılandırarak, pancardan şeker üretiminde rekabetçi bir konuma geldi. Türkiye'de ise bu süre içinde pancar üretimi ve şeker fabrikalarına yönelik hiçbir planlama ve strateji belirlenmedi. Bundan dolayı fabrikalar rekabetçi konumunu her geçen gün kaybederken, yapılacak özelleştirme ile de ülkenin pancardan şeker üretimine büyük bir darbe vurulacak.

GIDADA YAPILAN ÖZELLEŞTİRMELER ÜLKEYİ İTHALATÇI YAPTI!

Son 15 yılda yapılan özelleştirmeler ülke istihdamına ve üretimine bir katkı sağlamazken özellikle gıda sektöründe yapılan özelleştirmeler ise ülkenin yerli üretimine büyük darbe vurdu. Özellikle Et Balık Kurumu'nun ve süt sektöründe yapılan özelleştirmeler, bugün ülkeyi hayvancılıkta ve et üretiminde ithalatçı bir konuma getirdi. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi de ülkenin pancar üretiminden çekilmesini gündeme getirerek, Türkiye, şeker ihtiyacını tamamen mısırdan yapılan nişasta bazlı şekerlerden karşılamaya başlayacak.

CARGİLL'İN RAPORUNDAN SONRA DÜĞMEYE BASILDI!

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ile ilgili yapılan toplantının zamanlaması da manidar bulundu. Bilindiği üzere ABD'li Cargill, şeker sektörü ile ilgili kapsamlı birer rapor hazırlayarak el altından hükümete ve ilgili Bakanlara sunmuştu. Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan şok Cargill raporunda, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geniş yer verilirken, fabrikaların biran önce özelleştirilmesi istenmişti.

ŞEKER SEKTÖRÜ ABD'Lİ CARGİLL'E TESLİM EDİLECEK!

Şeker fabrikalarının bilinçsiz bir şekilde özelleştirilmesinden ülke tarımı ve ekonomisi büyük bir darbe yiyecek. Avrupa'da şeker pancarı üretiminde söz sahibi olan Türkiye, özelleştirmelerin ardından bu üstünlüğünü kaybederek, şekerde de ithalatçı duruma gelecek. Şeker piyasası tamamen Cargill'in kontrolüne girecek.

SAĞLIK BAKANLIĞININ RAPORU İLE ÇELİŞİYOR!

Hükümetin şeker fabrikalarını özelleştirme kararı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun raporu ile de büyük bir çelişki oluşturuyor. Milli Gazete tarafından ortaya çıkarılan Bilim Kurulu raporunda, nişasta bazlı şekerlerin insan sağlığına büyük zararlarının bulunduğu belirterek, kotaların düşürülmesi ve NBŞ'nin gıda maddelerinde kullanımının sınırlanmasını istemişti. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ise nişasta bazlı şekerlerin tüketimini daha da artıracak.

TARIMDANHABER

Şeker fabrikaları satılıyor-

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 87021

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
“PEDAL KAFE İÇERİK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI” RAPORU YAYINDA
“PEDAL KAFE İÇERİK GELİŞTİRME ÇALIŞTAYI” RAPORU YAYINDA
KONYA’DA BASIN MENSUPLARINA İLK YADIM EĞİTİMİ VERİLİYOR
KONYA’DA BASIN MENSUPLARINA İLK YADIM EĞİTİMİ VERİLİYOR