Sigara içen hamile kadınların bebeklerini riske attıklarını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum uz-manı Op. Dr. Kadriye Turgut gazetemize yaptığı yazılı açıklamasında konu-ya açıklık getirdi.
Hamilelik sırasında kullanılan az sayıda (günde 1-2 adet) sigaranın bile bebek üzerinde çeşitli zararlı etkilerine dikkat çeken Kadriye Turgut, “Yapılan birçok çalışma göstermiştir ki sigara kullanımı gebelikte düşüklere sebep olabilir ve bebegin sağlığını ciddi olarak tehlikeye sokar” dedi. Op. Dr. Kadriye Turgut, “Pasif içiciliğinde sigara içmekle eşit tehlikede olduğu düşünülmektedir. Mesela baba adayının evde aşırı sigara içmesinin de gebelik kaybına yol açtığı gösterilmiştir. Gebelikte sigara kullanımının gebelik sırasında zararlı etkileri arasında bebeğin su kesesinin erken açılması, bebeğin eşinin yani plasentanın yanlış yerleşmesi, erken ayrılması, erken doğum tehdidi, dış gebelik, gebelık sırasınsa kanama, gebelikte gelişen hipertansiyon gibi hayatı tahdit eden birçok ciddi problem de bulunmaktadır” dedi.
Gebelikte sigara kullanımının doğumdan sonraki etkileri arasında; zayıf bebek olayına 2 kat fazla rastlanabildiğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı Kadriye Turgut, “Beşik ölümü ya da ani bebek ölümü sendromu daha fazla oranda görülür. Sigara içen annelerin bebeklerinin daha huzursuz olduğu görülmektedir. Aynı zamanda lohusalıkta süt miktarı ve kalitesı azalır. Yenidoğan bebekte pnomoni ve bronsit riskini artırır. Yapılan çalışmalarda doğum öncesi sigaraya maruz kalan bebeklerde hiperaktivite, dikkat eksikliği, heceleme ve okuma zorluklarının daha sık olduğu görülmüştür. Yine bazı çalışmalarda bu bebeklerde entellektüel gelişimde yetersizlik ve bazı davaranış bozukluklarının daha sık olduğu gösterilmiştir” dedi
Op. Dr. Kadriye Turgut, “Tüm bu normaldışı durumların sıklığı özellikle günde 20 adet ve daha fazla sigara içen anne adaylarında belirgin olarak artmıştır. Ancak "günlük 20" sayısını bir sınır olarak kabul etmemek gerekir. Sigaranın zararlı etkileri günde bir adet sigaradan itibaren başlamakta ve içilen sigara sayısı ile doğru orantılı olarak artış göstermektedir.
İdeal olarak sigarayı gebe kalmadan önce ve mümkünse 3 ay önce bırakmanız gerekir. Yapılan bir araştırma göstermiştir ki gebeliğin ilk 3 ayında sigara bırakılırsa bebeğin sağlığı ve zamanında doğması sigara içmeyen bir gebeninki gibi olabilmektedir.
Sigara içen çiftlerde gebe kalmak da daha zordur. Sigara gebe kalmayı yüzde 40 oranında azaltır. Sigara aynı zamanda erkeğe bağlı kısırlıkta ve döllenen embriyo kalitesini de bozar”
Haber: Bahri Can
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.