SORUNLARIN YUMAĞINDA EREĞLİ
Colombia

SORUNLARIN YUMAĞINDA EREĞLİ

KONYA’DAN KURTULMAZSAK OLMAZ… ÇÖZÜM EREĞLİ’NİN İL OLMASINDAN GEÇİYOR…

SORUNLARIN YUMAĞINDA EREĞLİ
2024-09-07 14:23:04

Anadolunun kırsal bölgesinde, bağlı olduğu İl olan Konyaya 150 krn uzakta yalnız başına koca bir şehir Ereğli. Dr Faruk Sūkan ve Ali Talip Özdermirden başka Bakanlık düzeyinde siyasetçi çıkaramamış, nūfusuna göre ne sağlık alanında ne spor alanında ne şehircilik konusunda atılım yapamamış, yatırım olarak Hapishanenin layık görüldüğü Ereğli.

Aslında tarihine baktığımızda çokta güzel olaylar yaşanmış, Sümerbank Bez fabrikasının kurulmasından, Ereğli Şeker Fabrikasınn kurulmasına, sporda futbol takımının bir dönern 2 lig de mūcadele etmesine, Bayan voleybol takmının 1. Ligde mücadele etmesine, Sümerbank Bez fabrikası bünyesinde güreş takımının bir çok başarıları gibi mazisinde sevindirici olaylarında yaşandığı Ereğli.

Geçmişten bugüne incelendiğinde özellikle son 30 yılda özellikle son 20 yılda gelişme anlamında durağan bir döneme girmiş, komşu ilçeleri Karaman ve Aksarayın İl olmasıyla birlikte yatırımlarında Karaman ve Aksaraya kaymasıyla bu durağan dönem halen devam etmektedir. Büyükşehir yasasının uygulanmaya başlamasıyla Ereğli yıllardır kurtulamadığı Konya hegomanyasını daha da hissedir hale gelmiştir. Şehircilík alanında kendini yanileyemeyen Ereğli, modern şehircilikte çok gerilerde kalmaktadır. Merkez çarşısını modernize edemeyen otopark sorununun artık çekilmez hale geldiği Kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya koyamayan, Eski sanayisini, Halini şehir merkezinden şehir dışına taşıyamayan, yeni ve alt yapısıyla günümüze uygun yeni bir sanayi sitesi yapamayan adeta sorunlann üst üste biriktiği ve çözümsüzlüğe doğru giden bir Şehir Ereğli.

Geçen haftalarda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı kendi Partisine mensup Konya Büyükşehire bağlı İlçe Belediye Başkanlarını yanına alarak önlerine düştü ve Ankarada Çevre ve Şehircilik Bakanının yanına gittiler kendi şehirleri, ilçeleri ile ilgili görüşmeler yaptılar. İlçelerinin sorunlarını, projelerini görüştüler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Syn Murat Kurum bu konuları dinledi, sorunları çözeceğini ve projelere destek olacağını söyledi. Ereğli Belediye Başkanı bu toplantıya çağrılmadı, götürülmedi çünkü İktidar Partisi'nin Belediye Başkanı değildi ve Ankara'ya çağrılmadı. Ereğli Belediye Başkanı Büyükşehir Belediye Başkanı ile aynı partiden değilse Çevre ve Şehircilik Bakanı ile görüşemez. Ereğlinin sorunlarını, projelerini anlatamaz, bir şey isteyemez, projesini sunamaz, adeta Ereğliye ne haliniz varsa görün der gibi bir durum yarattı Konya.

Bu durum karşısında Konya Büyükşehir Belediyesi yıllık olarak Ereğliden ne kadar para alıyor ve aldığı bu paranın ne kadarı yatırım olarak Ereğliye geri dönüyor buna bakmak lazım. Konya KOSKİye ne kadar para gidiyor, Otogar, Hal gelirlernin ne kadarı Konya ya gidiyor. Konya Hükümetten gelen paranın ne kadarını kesip kalanını Ereğli Belediyesi'ne gönderiyor, Bu mali tabloyu açıklamak gerekli.

Konyanın Ereğliyi resmen yok sayması karşısında Benim AK Parti İIçe Başkanı Syn İbrahim Eroldan beklentim Çevre Şehircilik Bakanından Ereğli için randevu alması Ereğli Belediye Başkanını da yanına alarak, Ereğlinin sorunlarını ve projelerini Ankarada Bakan ile görüşmeleri, Herşey Ereğli için diyoruz ya siyasetin ikinci planda kaldığının ve ortak aklın Ereğli olduğunun bir göstergesi olur ki sayın AK Parti ilçe Baskanı da farklı dūşünmüyordur. Bakalım zaman ne gösterecek.

Yaşadığımız bu şehirde Ereğli halkı sağlık sorunlarının çözümü için Karaman, Niğde hatta ne yazık ki Karapınara gidiyorsa, Hafta sonları çocuklarını sinemaya götürmek için komşu illere gidiyorsa, Üniversitesi yoksa, sporda amatör liglerde mücadele ediyorsa bu şehrin 36 ilden büyük olması sözü hiçbir şey ifade etmez. Siyasi yönden farklı düşünebiliriz ama konu Ereğli olduğu zaman ortak akıl Ereğli olmalıdır. Ereğlinin Şehir olarak tek kurtuluş yolu var oda Ereğlinin İl olmasıdır. Mecliste Ereğliyi Temsil edecek 3 tane milletvekili olacak, Vali olacak ve onun yanında birçok birim müdürü olacak, İl Özel idaresi olacak, Ereğlinin devletten aldığı para artacağı gibi Ereğli Belediyesine gelen para hem artacak hem de kesilmeden direk gelecek. En önemlisi de il olması halinde Konyadan kurtulacak. İl olmaması durumunda Ereğliyi ve hepimizi daha büyük sorunlar beklemektedir.

Ömer Süllü

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 27417

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
 Konya’da “Pedal Kafe” İçin İçerik Geliştirme Çalıştayı Düzenlendi
Konya’da “Pedal Kafe” İçin İçerik Geliştirme Çalıştayı Düzenlendi
KONYA BÜYÜKŞEHİR BABA-KIZ OYUN KAMPI DÜZENLEDİ
KONYA BÜYÜKŞEHİR BABA-KIZ OYUN KAMPI DÜZENLEDİ