Ümit Özdağ Suç Duyurusunda Bulundu
Colombia

Ümit Özdağ Suç Duyurusunda Bulundu

AYMNİN ŞERAFETTİN CAN ATALAY HAKKINDA VERDİĞİ İHLAL KARARININ UYGULANMAMASINA VE AYM ÜYELERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULMASINA İLİŞKİN ZAFER PARTİSİ BASIN BİLDİRİSİ

Ümit Özdağ Suç Duyurusunda Bulundu
2023-11-09 06:55:58

Prof. Dr. Ümit Özdağ: Türkiye bir devlet krizi yaşamaktadır. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesinin Şerafettin Can Atalay hakkında aldığı karar ile Anayasayı ihlal ettiğini iddia ederek Yüksek Mahkemenin ihlal kararı veren üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Aynı daire, Anayasa Mahkemesi kararını yok sayarak, Atalayın milletvekilliğinin düşürülmesi için kendi kararını, uygulanmak üzere TBMMne göndermiştir.
İlk olarak; her Türk vatandaşı, temel hak ve özgürlükler ile adil yargılanma ilkesinin ihlali gibi konularda Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakkına sahiptir. Anayasamızın 153. maddesinin son fıkrasına göre, Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. Bu bakımdan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Anayasa Mahkemesi kararını tanımayıp, Ağır Ceza Mahkemesine kendi kararını göndermesi açık bir Anayasa ihlalidir.
İlave olarak; sadece ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulması hukukun genel ilkeleri ve hakimlik teminatına aykırıdır. Bu haliyle anılan suç duyurusu tamamen hukuk dışıdır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı işleme koymadan derhal iade etmelidir. Aksi halde hak arama özgürlüğü kapsamındaki her ihlal kararı hakkında suç duyurusu yolu açılmış olacaktır.
Sonuç olarak; 3. Ceza Dairesi yapmış olduğu suç duyurusu ile Anayasa Mahkemesini tanımamış, Şerafettin Can Atalayın hak arama özgürlüğü kapsamındaki adil yargılanma hakkını ihlal etmiş ve böylece kendilerine tevdii edilmiş yargı yetkisini Anayasa ve hukukun temel ilkelerine aykırı kullanmışlardır. Ortada ciddi bir devlet krizi vardır. Bu krizin çözümü için, kuvvetler ayrılığı ilkesi kapsamında her merciin hukuka saygılı olması ve Anayasa Mahkemesi kararının esas alınması gerekmektedir. Anayasamızın savunması giriş bölümünde bütün yurttaşlara bir görev olarak verilmiştir. Zafer Partisi, anayasal düzene saygı duyan bütün siyasi partilere, barolara, üniversitelere ve yurttaşlarımıza Anayasamızı savunma görevini hatırlatmayı görev bilir.

Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?

UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.

Güvenlik Kodunuz 34453

Kullanıcı Adı

 
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİRx
BIK, internet haber sitelerine trafik kolaylığı sağladı
BIK, internet haber sitelerine trafik kolaylığı sağladı
SORUNLARIN YUMAĞINDA EREĞLİ
SORUNLARIN YUMAĞINDA EREĞLİ