Kıymetli Güneşışığım,
Mektup gelmiş yine dediklerinde nasıl mutlu olduğumu anlatamam. Cana can katıyor bunlar. Aaa kaldı mı günümüzde, diyenlere Mektup var! diye coşkuyla sesleniyorum.
Güzel yavrum, ne güzel, ne samimi anlatmışsın atandığın köyü. Tecrübelerimden yararlanmak istediğini yazdığını gördüğümden beri neler neler gözümün önüne geldi, bir bilsen.
Yavrucuğum biliyorsun ki Freudun dediği gibi; Gerçekleştirilmesi çok hayati ve çok güç olan üç meslek vardır; anne-baba olmak, psikolojik danışman olmak, öğretmen olmak.
Bana göre herkes hem öğrencidir hem de öğretmen. Öğrenmek ve öğretmek hayatımız boyunca yaptığımız bir alış-veriştir.
Okul bir serüvendir aslında. Öğrenci, öğretimin içinde harmanlanmış sosyal ve kültürel faaliyetlerle birlikte öğretmenin rehberliğinde hayata hazırlanır. Okuma, yazma, anlama, anlatma temellerinden sonra kendini tanıyan birey, belirlediği hedeflerle yaşamdaki yerini inşa eder.
Öğretmenlik; bilgiyi öğrenmeyi, bilgiye ulaşmayı, doğruyu yanlışı öğretmektir. Gerekenleri yapmak, sabırlı olmak, tekrarlamaktan bıkmamaktır. Sorunları çözmeye çalışmak, adaletli olmaktır. Öğrencinin göz sağlığı, kulak sağlığı, temel sağlık problemleri ve ailevi sorunlarını bilmektir. Çevreyi incelemek, çevrenin sosyal, kültürel, ekonomik durumunu göz ardı etmemektir.
Eleştiride yapıcı olmaktır. Başarı alınan yoldur. Her kabın aynı miktarda su almadığını bilmektir.
Öğretmenlik; yerine göre dinlenmeyi, eğlenmeyi, ortamı ısıtmayı ya da soğutmayı bilmektir. Disiplin askeri bir düzen değildir. Hakları ve sorumlulukları bilmek ve kurallara uymaktır.
Öğretmen rol model olmak zorundadır. O yüzden sürekli kendini geliştirmelidir. Bilişimle dost olmalı, teknolojiyi yerinde ve zamanında kullanmayı bilmelidir. Ayrıca öğretmen kendi alanındaki gelişmeleri de takip etmelidir. Derslerde farklı kaynaklar, güncel örnekler kullanmak verimlilik açısından gereklidir.
Öğrencilerin teneffüslerde ve okul dışı ortamlarda nasıl davrandıklarını bilmek de çocuğun gelişimi için önemlidir. Veliler bilgilendirilmeli, veli ile mutlaka irtibat kurulmalıdır.
Sınıf kuralları ve sınıf sloganı oluşturmak, çevreyi incelemek, birlikte eğlenilecek etkinlikler oluşturmak öğrenciyi okula adapte eder.
Süreklilik arz eden olumsuz durumlar sıkıntıdır sadece. Ufak hataları görmezden gelip, olumlu davranışları överek pekiştirmek daha etkilidir.
Hiç bir çocuğa ön yarğılı davranma. Gelişmelerini sağla. Değerler eğitimi, davranış bilgisi, etkili-kontrollü yönetim ve net kurallar oluştur. Öğretmen hem annedir hem babadır, okuldaki velidir, ebeveyndir unutma! Ara değerlendirmelerin sadece bilgilerde olmamasına özen göster yavrucuğum.
Çocuk ruhlu ol ama çocuk olma. Söyleyenden dinleyen arif gerek. İyi bir dinleyici ve gözlemci ol. Atatürkümüzün dediğini unutma: Eğitimde feda edilebilecek birey yoktur.
Başarılarına başarılar ekleyeceğini biliyorum yavrucuğum, esen kal...
Bu Haber Hakkında Ne Söylemek İstersiniz?
UYARI: T.C. kanunlarına uymayan, konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren, inançlara saldıran, şiddete teşvik eden ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.